Južna Koreja: Ronioci tragaju za 200 nestalih

Međutim, nisu uspeli da ih izvuku, saopštila je obalska straža.

Spasioci tragaju za više od 200 nestalih, od kojih su mnogi bili srednjoškolci. Tri člana posade su uhapšena.

U međuvremenu su gnevni rođaci nestalih zahevali od vlasti da odmah izvuku brod iz vode, dok su šanse za pronalaženje preživelih sve manje.

Ožalošćenim roditeljima i drugim članovima porodica danas je prvi put prikazan video snimak olupine broda. Na njemu se nisu mogla videti tela, navodi Rojters.

"Molim vas podignite brod da možemo da izvadimo tela", rekla je žena koja se predstavila kao majka deteta Kang Hjuka.

Od ukupno 273 nestale osobe većina su deca iz jedne srednje škole u predgrađu Seula. Neki od roditelja su davali uzorke DNA kako bi spasioci mogli identifikovati tela.

Do sada je pronađeno najmanje 28 tela, a 179 ljudi je preživelo nesreću.

Tri krana su dopremljena na mesto gde se odvija spasilačka operacija, ali još nisu angažovani, a ronioci nisu uspeli da uđu u brod zbog brze plime i oblačnog vremena.

Oni su pokušali da razbiju staklo da bi došli do tri tela koja su ugledali, ali nisu uspeli, tvrdi obalska straža.

Portparol obalske straže Kim Jae-in je rekao da će kranovi biti upotrebljeni kada ronioci kažu da je bezbedno da se to učini.

"Podizanje broda ne znači da će moći u potpunosti da izvade brod iz vode. Oni mogu da ga podignu dva do tri metra od dna"
, objasnio je on.

Uzrok prevrtanja broda još nije utvrdejn, ali istraga je fokusirana na nagli zaokret koji je trajekt Sevol napravio pre nego što se prevrnuo i potonuo. Nesreća se dogodila po mirnom vremenu.

Kapetan broda Li Joon-seok (69) suočen je sa pet krivičnih optužbi i uhapšen je sa još dva člana posade, tvrde zvaničnici obalske straže.

Li nije upravljao brodom kada je došlo do prevrtanja, mada članovi posade kažu da je on kasnije pokušao da ispravi brod.

Očevici, međutim, kažu da su on i ostali članovi posade pobegli sa broda pre nego što su dali naredbu za evakuaciju putnika.

Treći oficir koji je upravljao brodom prvi put za komandama

Južnokorejsko tužilaštvo tvrdi da je brodom koji je u sredu potonuo u trenutku nesreće upravljao 25-godišnji treći oficir palube kome je to bio prvi put da navigira u vodama Južne Koreje.

Tužilac Jang Jung-jun rekao je novinarima da je 25-godišnji oficir upravljao brodom u području gde se nalaze brojna manja ostrva i gde su jake struje.

Na trajektu je bilo 475 ljudi, od čega 325 djaka drugog razreda srednje škole Danvon, koji su sa severozapada zemlje putovali na četvorodnevnu ekskurziju na ostrvo Čedžu, na jugu zemlje.

Prema rečima zvaničnika, za sada je potvrdjena smrt 28 ljudi, ali još nije pronadjeno oko 270 putnika sa trajekta.

Jang je rekao da je drugi oficir obično zadužen za upravljanje trajaketom u tom delu puta. Nije utvrdjeno da li je u trenutku neseće brod plovio brže nego što je propisano.

Policija je uhapsila kapetana koji nije bio za komandom broda u trenutku nesreće.

Izvor: b92
Foto: Beta/AP

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.