199 godina Drugog srpskog ustanka

Paja Jovanović / Wikimedia commons

Pored zvaničnika Vlade Srbije, vence če položiti i predstavnici Vojske Srbije kao i predstavnici opštine Gornji Milanovac, udruženja i građani, najavio je odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

U Takovu se nalazi memorijalni kompleks posvećem događajima iz 1815. godine kada je Miloš Obrenović, nakon bogosluženja u crkvi-brvnari na Cveti, pozvao okupljene ugledne Srbe da ponovo uzmu oružje u ruke i nastave borbu započetu 1804. pod Karađorđem.

Time je počeo znameniti Drugi srpski ustanak, koji je vodio konačnom kraju turske vlasti na ovim prostorima.

U okviru kompleksa, pored crkve-brvnare, nalazi se i muzejska postavka koja je smeštena u spomen-školi, dar kralja Aleksandra Obrenovića, kao i monumentalni spomenik koji prikazuje kneza Miloša u polaganju zakletve pred ustaničkim prvacima.

U Takovu, 23. aprila 1815, Miloš Obrenović je na skupu starešina objavio početak novog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

Posle dvomesečnih borbi Turci su se zadržali samo u Beogradu i u nekoliko utvrđenih gradova.
Diplomatskim pregovorima Miloš Obrenović‡je do kraja 1815. godine zaključio usmeni mir s Marašli Ali-pašom, po kojem je priznat za vrhovnog srpskog kneza.

On je, mirnim putem, punih petnaest godina postepeno izgrađivao autonomni položaj Srbije u okviru turskog carstva i svoju vlast u Srbiji da bi, hatišerifom od 1830. godine Srbiji bila priznata autonomija.

B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.