Govorite cvećem: Prolećno cveće i njegova značenja

Dalije ili georgine
Ovo prelepo cveće ima drugo značenje za svaku boju. Ako nekome poklonite žute dalije to znači "Srećan sam što me voliš", a ako želite da kažete "Stalno mislim na tebe" treba da poklonite višebojan cvet. Istorijski značaj dalija ili leži u tome što su se od njih pravili prvi insulinski lekovi za dijabetičare.

Gerber
Ovaj cvet simbolizuje nevinost, lepotu i čistotu. Svaka boja donosi pozitivne emocije svoje vrste, zato se često koristi za feng shui u domu. Crveni daju dah strasti i energije, žuti razveseljavaju, ružičasti su umirujući, narandžasti puni zdravlja i života, dok beli smiruju um.

Božuri(Paeonies)
Prema jednoj legendi, božuri su dobili ime po Paeonu, koji je bio lekar bogova. Veruje se da je ovaj cvet dobio na Olipmu kao poklon od Apolonove majke. Ovi cvetovi simbolizuju sreću, bogatsvo, srećan brak i romansu.

Lale
One simbolizuju savršensto ljubavi, tako da ako vam muškarac ikad pokloni lale - ne puštajte ga. Kao i gerberi, svaka boja lala ima svoje značenje: crvene su romantične, žute su tople, a višebojne lale govore o "lepoti nečijih očiju".

Jorgovan
Ne samo što je cvet prelep, već i divno miriše, što je razlog što se često koristi u parfemima i drugim mirisnim proizvodima. Prema grčkoj mitologiji, Pan, bog polja i šuma, se zaljubio u nimfu Syringu (botaničko ime jorgovana), međutim ona nije delila njegove emocije, pa se pretvorila u svet kako bi mu pobegla. Ljubičasti jorgovan simbolizuje početak ljubavi, a beli mladalačku nevinost.

Sad kad znate više o značenju ovog cveća, možete i više da ga cenite. Koji cvet ima vama najdraže značenje?

foto: yayimages.com/markin
T.D.

Pogledajte još