Greške u vaspitavanju koje svaka majka pravi

Eksperti su nam otkrili najčešće greške koje roditelji prave:

Suviše su negativni
Ne vuci psu rep! Ne udaraj sestru! Ne jedi pesak! - lista stvari koje detetu zabranjujete je prosto neverovatno dugačka, i iako vama deluje sasvim smisleno, detetu liči na nepravdu. Kad prečesto govorite "ne" dete prosto počne da ignoriše reč. Ono što treba da uradite je da oštro "ne" sačuvate za zaista ozbiljne situacije - poput guranja orstiju u utičnicu, a za ostalo da objasnite zašto se radi na vaš način. Na primer, kad vaše dete skače tokom kupanja, umesto da viknete na njega, objasnite da se u kadi sedi jer je previše klizava, a kad dete uradi kako bu je rečeno, pohvalite ga, da podstaknete to ponašanje.

Očekuju previše od dece
Prosto ne možete da shvatite zašto vaše dete ima potrebu da viče u najnezgodnijim momentima. Zar ne shvata da vas sramoti? Zapravo ne. Oni su suviše mali da bi razumeli društvena pravila i norme. Znajte da oni ne pokušavaju da vam naprave problem, prosto ne znaju šta treba da rade. Umesto da ga kažnjavate, koncetrišite se na to da mu pokažete kako treba pravilno da se ponaša. Ako pokažete svojim primerom, dete će vas rado imitirati.

Sami stvaraju ponašanje koje ne žele da vide
Kad vam neko spusti slušalicu, vi opsujete, kad vam nešto ispadne, vičete - a onda se čudite odakle detetu tolike psovke i zašto viče za svaku sinicu? Jedino rešenje je da pazite šta govorite i kako se ponašate, a i ako vam izleti, izvinite se i objasnite detetu da se to tako ne radi.

Mnogo priče, nimalo dela
Ugasi TV... ozbiljna sam... ovaj put stvarno! Zvuči poznato? Deca vas ne slušaju i nastavljaju sa lošim ponašanjem jer su vaša upozorenja neozbiljna, nikad ne ostvarite pretnje, te stoga oni ne moraju da obraćaju pažnju na njih. Rešenje je prosto, postavite granice i držite ih se, a ako se granice pređu, odredite kaznu koja mora da se izdrži, i ne odustajte.

Pretpostavljaju da će ono što je radilo sa jednim detetom, raditi i sa drugim
Kad je sin kenjkav, najlakše je lepo mu sve objasniti, i smiriće se, no ćerka vam je agresivnija i odbija da sluša? Različiti karakteri zahtevaju različit pristup, samo morate da otkrijete koji pristup radi na kom detetu.

T.D.

Pogledajte još