Pucano na vozila Euleksa kod prelaza Brnjak

Foto: Eulex

"Nije bilo povređenih. Operativna grupa Mitrovica istražuje slučaj," dodala je Gudeljevićeva.

Do napada na Euleks dolazi nakon što su pre nepunih deset dana predstavnici lokalne samouprave sa severa Kosova proglasili Euleks policiju nepoželjnom na sevru pokrajine.

Predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova i Metohije i Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, najoštrije su osudili napad iz vatrenog oružja na vozila Euleksa, koji se sinoć dogodio na teritoriji opštine Zubin Potok.

"Ovakvim postupcima nanosi se šteta srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i naporima da se demokratskim sredstvima ostvare osnovna prava Srba i ostalog nealbanskog življa kako bi se normalizovao život.

Zahtevamo da nadležni i međunarodna zajednica pronađu i kazne počinioce ovog napada", kaže se u njihovom saopštenju.

Napad u selu Banje, u blizini prelaza Brnjak, osudila je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, navodeći da je sreća da u napadu nije bilo povređenih.

Kako ističu, ko god da je to uradio naneo je štetu, pre svega srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i naporima koje Vlada Srbije i kosovski Srbi ulažu da bi se normalizovao život u Pokrajini.

"Ponovo se potvrđuje da na Kosovu i Metohiji nisu bezbedni ni organi reda, ni građani"
, navedeno je u saopštenju.

Kancelarije za KiM traži da nadležni i međunarodna zajednica učine korak dalje od uviđaja i pronađu i kazne vinovnike ovog napada, napominjući da Republika Srbija nudi svaku vrstu pomoći u rešavanju ovog slučaja.

"Nedostatak bezbednog i sigurnog život i dalje je najveći problem za sve građane na Kosmetu",
zaključuje se u saopštenju.

Blic

Pogledajte još