Trojica zarobljenih specijalaca izvedeni pred novinare

Foto: AP/ Manu Brabo

AP Photo/Manu Brabo
AP Photo/Manu Brabo
AP Photo/Manu Brabo
AP Photo/Manu Brabo
AP Photo/Manu Brabo

AP Photo/Manu Brabo
AP Photo/Manu Brabo

Ukrajinski specijalci su dovedeni u sedište bezbednosnih snaga u Slavjansku pognutih glava i bez obuće, a na njima su bili vidljivi tragovi krvi, prenosi AP.

Za njih trojicu je saopšteno da su imali zadatak da otmu lidere proruskih oružanih jedinica u tom gradu.

Specijalci će biti ili razmenjeni za zarobljene pripadnike donjeckih snaga za samoodbranu i potom odvedeni u Kijev, ili će biti zadržani dok se situacija ne razjasni.

Trenutno se u rukama oružanih formacija samoproglašene "Narodne Republike Donjeck" nalazi više desetina talaca, uključujući grupu stranih posmatrača OEBS-a.

Kako navodi AP, samoproglašeni gradonačelnik Slavjanska optužio je posmatrače OEBS-a da su NATO špijuni.

Ruski mediji javljaju da je Služa bezbednosti Ukrajine potvrdila da su trojica njenih pripadnika zadržana u Gorlovki, gde su, kako je navedeno u saopstenju, "izvršavali zadatak privođenja građanina Rusije osumnjičenog za ubustvo poslanika gradskog saveta Vladimira Ribaka".

U Slavjansku je 19. aprila otkriveno telo Ribaka, koji je poslanik partije "Batkivšcina", čiji je lider Julija Timošenko.

Osmoro posmatrača OEBS-a koje su u petak privele proruske snage u Slavjansku, u istočnoj Ukrajini, pojavili su se danas pred novinarima navodeći da su dobrog zdravlja i da su u tom gradu "gosti".

U pratnji proruskog gradonačelnika Slavjanska Vjačeslava Ponomarjova, osmoro ljudi, obučenih u civilnu odeću i u dobrom zdravstvenom stanju, pojavili su se na konferenciji za medije, pred oko 60 novinara.

"Mi smo zvaničnici OEBS-a s diplomatskim statusom", rekao je predstavnik te grupe, nemački pukovnik Aksel Šnajder.

"Naše prisustvo u Slavjansku je bez sumnje politički instrument za one koji donose odluke o ovom regionu. Oni će se time poslužiti u pregovorima", dodao je Šnajder. On je još negirao da je njegova grupa obavljala špijuniranje za NATO.

Ponomarjov je ranije danas za pritvorene posmatrače OEBS-a naveo da su "ratni zarobljenici", odbacujući, međutim, termin "taoci".

"Posmatrači nisu naši taoci, oni su naši gosti", kazao je on.

"U našem gradu, koji se nalazi u ratnom stanju, sva vojna lica koja nemaju našu dozvolu smatraju se ratnim zarobljenicima", rekao je Ponomarjov i dodao da su posmatrači pritvoreni u gradskoj upravi.

Šnajder je takođe rekao da su članovi njegove grupe "gosti". On je potvrdio da je svih osam ljudi "dobrog zdravlja".

Među osmoro posmatrača OEBS-a nalazi se sedam zvaničnika, tri Nemca, po jedan Poljak, Čeh, Danac i Šveđanin i jedan prevodilac.

Vlasti nisu dale nikakve informacije o četvoro Ukrajinaca koji su se nalazili prvobitno sa ovom grupom posmatrača.

Izvor: Novi magazin

Pogledajte još