Madžar: Vlada će morati da reže i penzije i niske plate

Najavom da će se plate u javnom sektoru smanjiti za 10 odsto, ali bez zadiranja u minimalne zarade i penzije, vlast hoće da pokaže da bez velikog pritiska neće dirati u velike dohotke, rekao je Madžar Tanjugu komentarišući ekspoze premijera Aleksandra Vučića.
 
"Rečeno je da se za početak neće dirati u penzije i plate koje su blizu minimalca, i to će verovatno tako i biti uradjeno. Medjutim, na tome neće moći da se konsoliduju javne finansije" ocenio je Madžar i dodao da velike uštede traže zadiranje u velike stavke.

Velike stavke su, prema njegovim rečima, plate i penzije, čak i one niske, jer je "veliki broj uživalaca sa niskim dohodcima".

Sa političke tačke gledišta, kaže on, dobra je strategija da se u prvi mah ne dira u najniže zarade i penzije, jer vlada time pokazuje da vodi računa o narodu.

"Ovako, čak i ako se mora dirati u male plate i penzije, šalje se poruka da se to neće činiti zato što vlada nema osećaj za probleme naroda, već zato što tako zaista mora. Kad krenu da krešu i takve dohotke, biće jasno da budžet ne može ozdraviti na drugi način", kaže ovaj ekonomista.

Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.