NPSS uputio otvoreno pismo ministru policije

U otvorenom pismu Nezavisni policijski sindikat Srbije navodi sledeće:

Poštovani ministre policije,

Nezavisni policijski sindikat Srbije Vam, prvenstveno, želi dobrodošlicu na ovu izuzetno odgovornu poziciju. Ne znamo koliko ste upućeni u srž problema kao i veliki broj satelitnih koji svi zajedno gravitiraju oko ovog našeg policijskog sunca.

Pretpostavljamo da Vas ili nisu dovoljno dobro informisali ili stvarno verujete u svoju sposobnost da nas izvadite iz ovog vrzinog kola i crne rupe u koje smo upali. Nadamo se da ćete, za razliku od prethodnih ministara, uspeti da sprovedete prave reforme koje su neophodne a ne tek puko krpljenje rupa i šminkanje problema dok ne dođe naredni funkcioner.

Uzećemo slobodu da Vas, ovom prilikom, obavestimo o gorućim poblemima Vašeg ministarstva.

Kad na ulici vidite policajca da li ste obratili pažnju na uniformu koju nosi? Verovatno niste, jer to su stvari na koje civili ne obraćaju pažnju. Deluje Vam da je sa uniformom sve u redu.

Gospodine ministre te uniforme su stare preko 7 godina! Mnoge od njih su pocepane, odrpane i nefukcionalne. Neki od policajaca ne mogu više da ih krpe jer to više nije moguće, već su prinuđeni da sopstvenim novcem kupuju novu radnu uniformu.

U suprotnom postavlja se veoma veliko i neprijatno pitanje u čemu bi hodali ulicom dok su na radnom zadatku? Kad već govorimo o uniformama, neophodno je da se donese pravilnik o načinu nošenja uniforme. Sada već često dolazi do pokretanja disciplinskih postupaka protiv policajaca usled ’’neadekvatnog’’ nošenja uniforme.

Napomenuli bismo da dosadašnji pravilnik nije adekvatan, da je zastareo i gotovo neupotrebljiv. Neophodno je da novi pravilnik važi za sve i za policajce i za poslodavce pošto je dosadašnji imao manu izuzetne selektivnosti u upotrebi, odgovornosti i posledicama kao i shvatanju i sprovođenju zadatih propisa.

Pod hitno je neophodno da se izradi i izričit i jasno definisan kodeks policijske etike. Za ovim kodeksom, gospodine ministre, moraćete da detaljno pretresete i protresete sam vrh rukovodstva u MUP-u. Potrebno je uspostaviti adekvatan sistem odgovornosti kojim će se visoko rukovodstvo dovesti u red.

Naime, Vi morate jasno i bez odlaganja da im pokažete koji su pravi sistemi ponašanja i hijerarhije u MUP-u. Naše starešine su tokom poslednjih nekoliko dekada malo pobrkale sistem vrednosti i odgovornosti. Red je da se nauče i shvate da su oni tu zbog policije i da služe građanima a ne obrnuto.

Službena vozila ne smeju da služe da se njima prevoze tašte kod drugarica na kafu i kolače niti da se njima ide u kafanu, u trgovinu, mesaru, kladionicu... Vozila koja voze starešine su nova i skupa. Svi automobili koji se kupe ulaze u hijerarhijsku lestvicu upotrebe. Prvo ih nekoliko godina voze visoki funkcioneri. Njima se voze na i sa posla, voze se deca u školu, tašta u apoteku a nekoliko puta godišnje sa istim se ide na more ili planinu, zavisno od godišnjeg doba.

Tu su obavezne ture i za svoju dušu i to po kafanama poznatim po dobrom iću i piću. Kad auto počne lagano da se kvari ili kad dođe nov model prethodni auto biva predat na dužnost osobi za rang ispod. Dok se svi izređaju i dok auto stigne do običnog policajca on je već gotovo ruiniran, pun kvarova, prošao i nekoliko čukanja a i brojač je, već nekoliko puta, obrnuo kompletnu kilometražu. Životni put automobila od vrha ka dnu traje nekoliko godina. Vozila u dnu lestvice stara su i po 20 godina i njihova popravka i održavanje koštaju više nego da se kupe nova. No, nova uzimaju samo visoki činovi i tako u krug.

Vi, kao novi ministar, morate da iznađete način kako da se smanje ogromni troškovi koje prave pojedinci kroz samovoljno i krajnje nepismeno pokretanje i vođenje disciplinskih postupaka. Krajnji ishod ovih postupaka nije da se donese presuda koja je u skladu sa zakonom, već u skladu sa jedinim trenutnim zakonom u policiji a to je ’’moram jer mi je tako naredio načelnik da kaznim’’.

Ne znam da li ste znali za strah policajaca da prijave bilo kakvu nepravilnost u radu svojih starešina? Ukoliko se dogodi da policajac i podnese prestavku protiv starešine (ovo se dešava u dva slučaja: ili usled izuzetne hrabrosti radnika MUP-a da trpi posledice ili usled njegovog neznanja na koji način se ovakve stvari završavaju) starešina biva ’’oslobođen usled nedostatka dokaza’’ a protiv policajca koji je podneo prestavku biva podnet novi disciplinski postupak koji može imati veoma teške i surove posledice.

Morate da iznađete način i mogućnost da i rukovodioci organizacionih jedinica ranga načelnika disciplinski odgovaraju za svoje postupke i čak, ukoliko je to neophodno, budu udaljeni iz službe. Za njih moraju važiti ista prava i propisi i isti aršini kao i za ’’obične policajce’’ jer se samo tako mogu opravdati reči da su pred zakonom svi isti.

Vi i Vaši saradnici pod hitno morte iznaći i rešenje regulisanja dosadašnjih dugovanja MUP-a prema zaposlenima kao i da se pod hitno aktivira radna grupa za vansudska poravnanja čime bi se u mnogome smanjili troškovi koje naplaćuju advokati kao i troškovi postupka i zbog čijeg namirenja policajci ostaju gladni.

Morate sa saradnicima da iznađete mogućnost ponovnog povratka na posao policijskih službenika koji su oslobođeni krivične odgovornosti a nečijom samovoljom i iživljavanjem oni i njihove porodice su ostali bez parčeta hleba dok im se kriminalci koje su privodili pravdi ismevaju na ulici i dodatno ih ponižavaju. Ipak, trebalo bi sa tim istim policajcima razgovarati i otvoriti im dušu da Vam iskreno kažu čijeg „drugara iz službe“ među narkodilerima i kriminalcima su nagazili pa su morali da proživljavaju sve što su preživeli. Saznaćete bolne stvari a istovremeno to će Vam biti od ogromne koristi da dekriminalizujete službu.

Kao što iz gore navedenog možete videti situacija je izuzetno teška i zahtevna. Stanje u MUP-u više liči na okoreli ’’divlji zapad’’ nego na policiju koja treba i mora da bude stub državne sigurnosti i bezbednosti naših građana. Od realizacije navedenih problema zavisiće Vaš uspeh na mestu ministra policije.

Gospodine ministre, Nezavisni policijski sindikat Srbije ima adekvatna rešenja za sva ova izuzetno goruća pitanja. Ukoliko želite mi smo spremni da, Vama i Vašim saradnicima, oberučke pomognemo i da vam u svakom trenutku stojimo na raspolaganju. Na Vama je da odlučite da li želite da prihvatite našu ruku podrške.

Predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije Momčilo Vidojević

Pogledajte još