Ruski vojnici se povlače sa ukrajinske granice, NATO ne može da potvrdi

- Sve vreme su govorili da ih brine naša vojska kod ukrajinske granice. Mi smo je povukli, danas se ne nalaze na ukrajinskoj granici, već na lokacijama na kojima izvode svoju redovnu obuku - na poligonima - rekao je Putin posle razgovora sa švajcarskim predsednikom Didijeom Burkhalterom u Moskvi.

Prema rečima ruskog predsednika, to se može "lako proveriti uz pomoć modernih obaveštajnih sredstava, između ostalog, sve se vidi iz Kosmosa".

Bela kuća je saopštila da "nema dokaza" da je Rusija povukla svoje vojnike sa granice sa Ukrajinom. Izjava portparola Bele kuće Džoša Ernesta usledila je malo pošto je Putin saopštio da je njegova država povukla vojnike sa granice.

Ernest je rekao da će Bela kuća pozdraviti "značajno i transparentno" povlačenje, ukoliko do njega dođe. On je istakao da SAD veruje da referendum treba da bude otkazan, ne odložen.

Rusija je imala, kako navodi američka agencija, oko 40.000 vojnika, raspoređenih na granici sa Ukrajinom nekoliko sedmica.

I NATO je danas saopštio da ne može da potvrdi Putinove navode o povlačenju vojske sa rusko-ukrajinske granice.

- Nema pokazatelja da je došlo do promene pozicija vojnih snaga, u blizini ukrajinske granice - izjavio je jedan zvaničnik NATO-a

Izvor: Blic

Pogledajte još