Poplava hipstera: A, šta je to hipster?

Jedini problem je što su hipsteri postali mejnstrim koliko je to moguće, i sad su veliki deo moderne potrošačke kulture kojoj zapravo treba da budu suprotnost.

E, sad, kad smo već tu, da vas pitamo - znate li ko su hipsteri? I to nije pitanje u smislu umete li da pokažete prstom kad ih vidite na ulici, nego da li znate šta oni predstavljaju?

Hipsteri su podkulturna grupa muškaraca i žena koji su uglavnom u svojim 20-im i 30-im godinama, a vrednuju nezavisnu misao, kontra-kulturu, progresivnu politiku, poštovanje umetnosti, indie-rok, kreativnost, inteligenciju i duhovite opaske.

Zanimljiva moda
Iako je "hipsterizam" zapravo stanje uma, često je upetljan sa specifičnim stilom odevanja.

Hipsteri odbacuju kulturno neinformisane stavove mejnstrim konzumenata mode, i često ih možete videti kako nose odeću koja je vintaž ili kupljena u second-hand radnjama, uske pantalone, starke i naočare sa debelim ramom, koje često nemaju stakla.

(old_image)

foto:yayimages.com/selenamay

I muški i ženski hipsteri nose vrlo androgene frizure koje su kombinacija neurednog šišanja i asimetričnih šiški na stranu.

Taj stil je često pažljivo stvoreni rezultat rada frizera nekog od urbanih salona i menjstrim potrošači ga se uglavnom klone.

Sve to u pokušaju da se izgleda "kul bez truda", urbano i boemski.

Inteligencija grupe kao celine
Uprkos predrasudama koje su izazvane njihovim estetskim ukusom, hipsteri imaju iznenađujuć običaj da budu inteligentni i dobro obrazovani. Tako da, jednom kad prođete oklop stvoren od šarenih košulja, čudnih frizura i naočara za sunce bez stakala, možete da nađete sasvim fino ljudsko biće.

Još jedno često ubeđenje kad su hipsteri u pitanju jeste da su svi oni nezaposleni i nesposobni, dok je istina da su često zaposleni u oblastima muzike, umetnosti i mode.

Ljubav u vreme hipsterizma
Još jedan bitan deo hipsterske kulture je odbacivanje tradicionalnih "okova" kad su veze i seks u pitanju. Trenutno je vrlo hipsterski odbacivati monogamne veze, kao i istopolne zajednice. Sve češće možete čuti da ih je troje u vezi, ili da je veza otvorenog tipa gde se parovi slobodno menjaju kao u nekom umršenom plesu.

Takođe je jako bitno da se ne bude pod uticajem mejnstrim dogme kad su u pitanju shvatanja lepote i privlačnosti. Muškarci su često podjednako vitki kao žene sa kojima su jer je njima androgen izgled veliki deo kulture. Žene mišićave muškarce vide kao simbol seksizma, a muškarci prsate plavuše vide kao simbole ženske nesigurnosti.

Sve u svemu, hipsterska kultura je dosta uticala na to kako danas vidimo svet. Ljudi su često negativno nastrojeni prema ovoj grupi/pojavi, ali to je samo strah pred novim, nedostatak sposobnosti prilagođavanja novim društvenim normama i malo zavisti prema onima koji se uspešno snalaze.

T.D.

Pogledajte još