UBISTVO I SILOVANJE: Podignuta krivična prijava protiv vladike Kačavende

Prijava se bazira na osnovanoj sumnji da je Kačavenda u periodu od 1997. do 23. maja 1999. godine počinio teška krivična dela: obljubu nad maloletnim bogoslovom Blažanović Milićem i to više puta, ali i zbog organizacije ubistva Milića 23. 5. 1999. godine radi prikrivanja obljube nad njim.

Prijava se bazira na svedočenjima majke, dede i babe ubijenog bogoslova Milića Blažanovića, ali i na najnovijim svedočenjima Bratislava Markovića iz Zvornika, bivšeg starešine manastira Papraća, pred Okružnim tužilaštvom u Bijeljini 7. 4. 2014. godine, i Bojana Jovanovića iz Beograda, bivšeg đakona SPC, koji je pred istim tužilaštvom svedočio 17. 4. 2014. godine.

Iz spomenutih svedočenja proizilazi zaključak da je tadašnji vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, da bi prikrio svoje zlodelo višestrukog silovanja maloletnog bogoslova Milića Blažanovića, u svome dvoru u Doboju, u periodu od 1997. godine do 2009. godine, organizovao svirepo ubistvo u manastiru Papraća 23. 5. 1999.

Bogoslov Milić Blažanović je modifikovanom bombom doslovno raznet. Njegovi delovi glave i otkinute šake tajno su sahranjeni u dvorištu manastira Papraća, a preostali delovi tela sahranjeni su, bez verskog obreda, na groblju njegovog rodnog mesta Petrovo.

Tomić i Brozova traže, zbog dugogodišnjeg izbegavanja procesuiranja Vasilija Kačavende od strane tužilaštava u Republici Srpskoj, da to učini Tužilaštvo BiH, te da predloži Sudu BiH da se osumnjičeni Vasilije Kačavenda uhapsi i odredi mu se pritvor zbog dugogodišnjeg zastrašivanja svedoka koji svedoče o njegovim zlodelima.

Do sada je formalno istragu vodilo Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo, odeljenje u Vlasenici, ali nikada nisu saslušana spomenuta lica koja sve znaju o zločinu nad bogoslovom Milićem, niti je ikada saslušan Vasilije Kačavenda. Međutim, do danas su zaštitu od institucija u Republici Srpskoj bezuspešno tražili: svedok Bojan Jovanović, kojeg je zastrašivao inspektor u MUP-u RS, Nebojša Lazić Zenga, advokat Duško Tomić, jedan od podnosilaca prijave o kojoj je ovde reč – njegovo ubistvo Vasilije Kačavenda je naručio od ubica iz Srbije, sveštenik Miladin Erkić – njemu su pretili da će biti ubijeni i on i njegova ćerka, o čemu se vodi navodna istraga u Tužilaštvu u Bijeljini, Bratislav Marković – on je vozio iz Papraća službenim kolima Milića Blažanovića Kačavendi u Doboj i svedok je teških zlostavljanja Milića od strane Kačavende.

Tomić i Brozova posebno naglašavaju da su dva sveštenika SPC, koji su pomogli otkrivanju istine o Kačavendinoj pedofiliji, odnosno koji su svojim iskazima datim SINOD-u doprineli smeni Kačavende, pali u nemilost novog zvorničko-tuzlanskog vladike. Posebno se proganja i šikanira doskorašnji starešina manastira u Bijeljini, gde je stolovao Kačavenda, protosinđel Petar Petrić, kojem se zamera što je “dozvolio“ da se u manastiru snimi Vasilije Kačavenda prilikom polnih odnosa s mladićima iz Bijeljine i Brčkog.

Tužilaštvo bi trebalo da ima u vidu da je 2003. godine ubijen i Dragan Jovičić, ujak Milića Blažanovića, po povratku iz Bijeljine za Podgoricu, u mestu Jablaničko Jezero. Taj zločin do danas je nerasvetljen.

Jovičić je svuda javno govorio, pa i u Bijeljini, da će se osvetiti Kačavendi što mu je ubio sestrića, a uzrok ubistva, moguće, leži u toj činjenici.

Zbog dugogodišnjeg prikrivanja seksualnog zlostavljanja na desetine bogoslova, ali i kažnjavanja onih sveštenika koji su pomogli otkrivanju istine u vezi sa seksualnim zlostavljanjem od strane bivšeg vladike Kačavende, Duško Tomić i Svetlana Broz najavljuju i prijavu Odboru Ujedinjenih nacija, za praćenje primene konvencije UN-a protiv mučenja, protiv partijarha SPC Irineja i sadašnjeg zvorničko-tuzlanskog vladike Hrizostoma.

Osim u svoje ime, Tomić i Brozova podneli su prijavu i u ime nevladinih organizacija koje predstavljaju, a to su Dečija ambasada Međaši, GARIWO i Fondacija “Imam petlju – Gariwo“.

Izvor: Alo

Pogledajte još