POLICIJA NE ZNA KAKO DA POSTUPI: Tinejdžerka iz Velike Britanije prijavila virtuelno silovanje

Stručnjaci upozoravaju da, iako je reč o događaju u virtuelnom svetu, on može imati velike posledice u stvarnom životu.

Tehnološke kompanije ulažu veliki novac u tehnologiju virtuelne i proširene stvarnosti – od posebnih VR uređaja pa do virtuelnih svetova u kojima bi jednom u budućnosti mogli provoditi puno vremena.

Takvi svetovi bi nam omogućili da iz komfora svog doma posetimo razna mesta na svetu, uživamo u novim iskustvima, održimo poslovne sastanke i slično.

Iako je takva ideja pomalo i strašna, jer bi virtuelna stvarnost mnogima mogla postati bolja i zabavnija od stvarnih života, čini se kako je to jedan od smerova u kojem ide tehnološki razvoj.

A takvi virtualni svetovi, čini se, neće biti imuni na probleme stvarnih svetova poput zlostavljanja i čak – virtuelnih silovanja.

O tome se već govorilo prije nekoliko godina kada su na ovaj problem upozorile neke korisnice Metinog VR sveta Horizon Worlds, a nedavno se ista stvar dogodila i jednoj britanskoj tinejdžerki, prenosi "Zimo".

Svi detalji oko slučaja nisu poznati, ali prema novinarskim izvorima povezanim sa policijom, 16-godišnjakinju koja je nosila VR uređaj i igrala jednu online igru u virtuelnom svetu napala je grupa muških avatara koji su je silovali.

Iako, naravno, nije fizički povređena, ova je situacija na nju delovala izuzetno stresno te je doživela traumu sličnu onoj kakvu dožive žrtve napada u stvarnom životu.

Tehnologija virtuelne stvarnosti, kako su objasnili u Business Insideru, pokušava da prevari naš mozak da se mi nalazimo na mestima koja se prikazuju u ekranu te kako su naša iskustva stvarna.

Zato, kada korisnici dožive neku traumu u virtuelnom svetu, treba im trenutak da to mozak procesuira i shvati kako ta situacija nije stvarna, već virtuelna. Ipak i samo taj trenutak dovoljan je da ostavi posledice na korisnike i njihovo mentalno zdravlje.

Takođe, neki modeli VR uređaja pružaju i fizičke osećaje poput vibriranja u kontrolerima za upravljanje, što takođe doprinosi osećaju stvarnosti pa u slučaju nekakvih napada, uključujući i seksualne, taj osećaj traume je dodatno pogoršan.

Prema Business Insideru, policija istražuje ovaj događaj i razmišlja o načinu kako da ga tretira, odnosno, postoje li tu elementi krivičnog dela.

Dok se na nekim forumima smeju dok upoređuju virtuelne zločine sa stvarnim i pitaju se hoće li napadači na devojku završiti u virtuelnim zatvorima, drugi kažu da i dalje čekaju pravdu za njihove likove ubijene u Call of Dutyju. Stručnjaci upozoravaju kako ovakvim situacijama ne treba pristupati olako.

Iako nije bilo fizičkog napada, traume mogu biti stvarne, a kako će tehnologija sve više napredovati, tako će i virtualni svetovi biti sve stvarniji pa bi i posljedice na takve virtuelne napade mogle biti još opasnije.

Izvor: N1 Zagreb
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još