Drugi put gubi sve u poplavi: Šta će biti sa mnom?

Na sva tri ugljenokopa u rudniku Kolubara, polju D, polju B i Tamnavi proizvodnja je zaustavljena još u sredu u toku prve smene. U selu Junkovac izlila se reka Turija, a 23 meštana je blokirano u vodenoj stihiji. Iz tog područja u sredu uveče je šestoro ljudi spaseno vodenim čamcima.

“Pre tri godine poplava mi je odnela svo pokućstvo. Tada nam niko nije nadoknadio štetu. Ne znam šta će biti sada kada sam ostao bez ičega”, kaže za “Alo!” meštanin Radoslav Filipović, koji je juče došao do poplavljene kuće samo da pokupi lične stvari.

U selu Baroševac u sredu se izlila reka Peštan i potpuno blokirala ovo mesto. Tamo su juče bili pripadnici žandarmerije i dobrovoljci vatrogasne stanice Lazarevac, koji su evakuisali stanovništvo.

Najgora situacija ipak je pored Ibarske magistrale, od jezera Očaga do skretanja za Tamnavske kopove u Stepojevcu. Sva domaćinstva u tom području su potpuno pod vodom. Reka Kolubara je blokirala i sve prilazne puteve ka rudniku Kolubara, zbog čega juče tamo nije stigla prva smena. U rudniku se nalaze i radnici koji dežuraju više od 15 sati.

“Ispred mene je more. Svuda je voda, a iz neba lije kao iz kabla. Ne znam kada će stići smena, ali je važno da su barem mašine na sigurnom, kaže za Alo Slaviša Maksimović, bagerista sa polja D. U Lazarevcu i okolini nema ni vode, ni struje, a Miroslav Vuković iz Elektrodistribucije Lazarevac kaže da je teško reći kada će grad po tompitanju biti osposobljen.

To može biti za 24 časa, a možda i kasnije. Voda mora da se povuče da bismo mogli da priključimo struju“, poručuje Vuković. Bojan Stević, potpredsednik opštine Lazarevac kaže da je nemoguće u ovom trenutku proceniti štetu.

“Ali, već je jasno da je šteta ogromna. Nikada ovako nešto nije pogodilo opštinu”
, dodaje Stević.

U lazarevačkim opštinama više nema flaširane vode i hleba, a na rafovima je sve manje ulja, brašna i drugih životnih namirnica, jer se građani plaše da bi ovakva situacija mogla da potraje danima.

Izvor: Alo