Po jedna utopljena žrtva u Ubu i Lajkovcu

Spacioci su na periferiji Lajkovca u njenoj kući, potpuno opkoljenoj vodom, pronašli beživotno telo S. M. (80), koja je sama živela i bila teško pokretna.

Spasilačke ekipe su više od 48 sati pokušavale da dođu do njene kuće, ali to nisu mogli zbog izuzetno visoke i brze vode. Kada su već stigli, starica nije davala znake života i pretpostavlja se da se udavila, pošto joj je dom bio pod vodom.

U ubskom selu Crvena jabuka je posle potrage pronađeno telo za sada neimenovanog muškarca. Kako se saznaje, reč je o gastarbajteru iz ubskog sela Milorci, kojeg je poplava sustigla dok se vozio u svom automobilu na seoskom putu. On je pokušao da se spase begom iz vozila, ali ga je žestoka bujica jednostavno odnela, zbog čega se utopio, da bi njegov leš isplivao u Crvenoj jabuci.

Na teritoriji Uba i dalje je veoma kritična situacija, s obzirom da je do sada svoje domove moralo da napusti više od 5.000 ljudi, od kojih je jedan broj smešten u dve osnovne i u jednoj srednjoj školi u Ubu, a većina je utočište pronašla kod rođaka i prijatelja. Podivljala Tamnava, koja je prešla svoj istorijski maksimum, poplavila je sva sela u celom svom slivu, kao i dobar deo varošice Ub.

Iz poplavljenih delova Lajkovca, koji je odsečen od sveta jer putni pravci i za Beograd i za Valjevu već dva dana u prekidu, veliki broj meštana se privremeno iselio kod rođaka, a desetak ljudi smešteno je u Dom zdravlja u Lajkovcu i lokalni hotel.

U Valjevu se voda iz gradskog jezgra povukla, a nivo Kolubare, koji je bio na istorijskom maksimumu od preko tri metra, stagnira. Posle povlačenja vode stvorila su se klizišta pa na nekoliko lokacija u Valjevu već ima oko desetak kuća koje su ugrožene i nisu više za stanovanje.

Ni autobuski ni železnički saobraćaj još uvek ne funkcionišu, a redovni operativni program u Opštoj bolnici je obustavljen zbog prokišnjavanja u operativnom bloku, a za hitne intervencije koriste se sala Urgentnog centra i sala za carske rezove.

Blic

Pogledajte još