Marčelo Lipi naljutio homoseksualce u Italiji

RIM, 26. avgusta 2009. (Beta-AP) - Vodeće organizacije koje se bore za poštovanje prava homoseksualaca kritikovale su selektora fudbalske reprezentacije Italije Marčela Lipija zbog izjave da nikada ne bi pozvao u nacionalni tim igrača koji je javno priznao da je homoseksualac jer bi to izazvalo skandal u zemlji.

Lipi je ovakvu izjavu dao medijima iako se u Rimu održavaju protesti protiv nasilja nad homoseksualcima, nakon što je na ulici napadnut jedan par.

Lipi je rekao da bi stavljanjem homoseksualca u tim izazvao "sukobe u zemlji ludoj za fudbalom, kakva je Italija, u kojoj se životi najboljih igrača do detalja analiziraju u medijima".

"To nije pitanje kulture ili prihvatanja različitosti već situacija koja bi mogla da dovede do nereda. Mislim da bi se sve to završilo na negativan način", rekao je Lipi za italijansku Internet televiziju.

Mnogobrojne organizacije koje se bore za zaštitu prava homoseksualaca u Italiji smatraju da je ovakva izjava štetna i da pojačava predrasude, pogotovo što je to rekao selektor fudbalske reprezentacije kog mladi ljudi veoma poštuju.

"Umorni smo od takvih izjava. Ne želimo više da se plašimo, nadamo se da će javnost u Italiji biti hrabra i dozvoliti svakome da dostojanstveno živi svoj život i voli koga želi usred dana", navodi se u zajedničkom saopštenju tih organizacija.

Pogledajte još