Aleksandar Josipović: Odbio sam srpske umetnice

Saradnju mu je ponudio 2007 . godine tadašnji Pr menadžer Naše poznate umetnice.

“Pr menadžer me pozvao sastanak i predložio mi da uradim koreografiju za njen MTV spot. Tražio sam od njega detalje saradnje: koji stil želi, minutažu, kakve plesače, nije znao šta da mi odgovori i nakon sastanka se nikada nije javio. Srpski maniri poslovanja su takvi da se poslovi ugovaraju na prijateljskoj osnovi, političkoj i, na kraju, preko kreveta. Saradnja zavisi od ponuđene količine novca, jer svi imamo neku svoju cenu. Za nekog bih radio i za džabe ali vam neću otkriti sa kim.”

Kao i većini koji su odrastali 80 tih godina, i Aleksandru je omiljena pevačica iz detinjstva Lepa Brena ali za nju, kaže, da nikada ništa ne bih besplatno radio.
Svojim komentarima Aleksandar je podigao dosta prašine. Ne okoliša, kod njega je sve diretno i u glavu. Tako komentariše i domaću estradu.

„ Kareluša se emancipovala u odnosu na početak karijere, sada se dobro oblači. Po mom mišljenju Ceca i Jeca prave sjajnu muziku za ljude koji njih slušalju, da li se to meni sviđa ili ne, to je totalno nebitno. Poštujem Draganu Mirković i zaista ne razumem zašto je razvače po medijima i kritikuju zbog stila oblačenja. Jer i kad neko nema stila, to je takođe jedan stil.”

(old_image)

Tokom gostovanja u Bulevaru B92 prokomentarisao si mercedes Seke Aleksić na način koji je nju uvredio..

„Čitam novine i čuo sam ko je Seka ali izvinjavam se umetnicima, nisam bio dovoljno radoznao da čujem šta ona peva. Meni je jako drago što je ona dobila poklon ali to se mene ne tiče. Onda je krenula ta famozna priča da se bavi humanitarnim radom, za koju nisam ni znao. To je sjajno, volim humne ljude ali se pitam zašto to ne propagira više. Ne znam ko joj radi PR ali ja da sam na njenom mestu bih se dobro zamislio. Želim joj da se ostvari kao majka jer vidim da joj to velika želja.“ Pročitao sam da je ili će poreska uprava otišla kod iste umetnice. Na Zapadu ako ne platite porez Vi ste najveći neprijatelj države, a ako su tu priče tačne, ja se stvarno divim kako neke televizije uspevaju da radi sa svojim dugovanjima za porez. Sve mi se čini da je to prodavanje magle, a niko ne kaže da nemamo ministravo ekologije, a to je neophodno za ulazak u Evropsku uniju.“

Da li misliš da si previše strog u Plesu sa zvezdama?

“Mislim da sam iskren i profesionalan. Ples sa zvezdama je humanitarnog ali i takmičarskog karaktera. Nemojmo mešati babe i žabe. Treba li da ih pomazim po kosici i dam čokoladicu? Moja konstruktivna kritika im pomaže da iz emisije u emsiju budu sve bolji i bolji. Neka oni meni zapuše usta performansom i sve će biti super. Nikom nisam rekao "ti si debeo kao svinja" ali imam utisak da se ovde svaka metefora shvata kao uvreda, što na zapadu nije uvek slučaj. U radu sa ljudim sam zahtevan ali sam najstroži prema samom sebi. “

To niko ne vidi ali mi smo imali prilike da vidimo Aleksandrov prebukirani raspored. Sve je pod konac, organozovano do poslednjeg minuta. Zato se u poslu, kako kaže, najbolje slaže sa Nemcima.

“Ne živim ovde, nisam član nijedne političe partije, ovde ne zarađujem svoj novac i apsolutno me niko nema u šaci. Ja kažem ono što stručno mislim, svidelo se to nekom ili ne,treba imati hrabrost za to.“

(old_image)

Aleksandar za sebe kaže da je Jugosloven. Iz mešovitog je braka i jako je ponosan na svoje poreklo

“Kada sam zaigrao kolo u srpskoj narodnoj nošnji imao sam velike hejtove od rodbine iz Amerike. Moji su sa očeve strane Hrvati i šta god ja radio u životu neko će me ishejtovati. Posle nastupa sam zaplakao jer sam se setio da mi je mama bila prvi plesni učitelj. Često zaplačem, nisam ja taj Jugosloven koji će da sakrije emocije, naprotiv. Pravi muškarci plaču, kako moj otac kaže manje ćemo da piškimo, ali on prvi ne plače”

Aleksandar je kao Google + Wikipedia: on zna sve o plesnoj kulturi u doba Nemanjića, preko toga koliko je skupo biti žena ( kao plesač u čuvenom francuskom kabereu svakodnevno je koristio make up) do informacija da Vera Matović poseduje najveću kolekciju slika Save Šumanović i da je Zorica Marković “pretplaćena” na Farmu.

Srećan i ispunjen, otkrio nam je da mu se nabacuju i muškarci i žene kao i to da nikada u Srbiji nije imao emotivnu vezu.

„Užasavam se nekreativnih, prostih ljudi i smešna su mi ta nemaštovita udvaranja i nabacivanja. Pomislim kakva li si u krevetu kada ovako pričaš. Na dosadna nabacivanja nemam komentar. Vaspitan sam tako da sve što se dešava u kući ostaje u kući, tako da od mene nećete čuti ništa skandalozno.“

(old_image)

Aleksandar Josipović (33) je profesionalni plesač, predavač, koreograf i šampion u sportskom plesu. Pre svega, studirao je Matematički fakultet, završio "Centre national de la danse" u Parizu, postdiplomske studije "Codarts Academy" u Roterdamu, master iz neurolingvističkog programiranja u SAD. Kao asistent radio je u francuskoj klinici za mlade CEREP u Parizu. Kao predavač, radi u oblasti pedagogije plesa, plesne terapije i savremene psihologije i NLP-a u Francuskoj, SAD, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Holandiji, Finskoj, Gvadalupeu, Španiji. Jedini je Srbin koji je ikada igrao na pozornici čuvenog Mulen Ruža. A tamo je dospeo kao što se dolazi i do svakog drugog posla:

"Kao i za svaki posao, pošalješ CV da apliciraš. Baka mi je dala 500 evra i ja sam spakovao kofere sa namerom da se više nikada ne vratim u Srbiju . Mlad, hrabar i donekle lud, rekao sam roditeljima: Zgrada matematičkog fakulteta se pomeriti neće a meni život ide. Za preko 10 godina uradio sam preko 6 hiljada nastupa i onda sam rekao budi pažljiv šta hoćeš onaj gore te sluša. Onda sam se lepo razveo sa Mulen Ružom i krenuo dalje. "



Marija Milenković

Pogledajte još