Stupar: Produžićemo rok večitim studentima do 2017/18.

To je za “Blic” potvrdio prof. dr Slobodan Stupar, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje. On ističe da postoji većinska podrška da se ovaj predlog usvoji, a u njemu će se tražiti i da studenti u narednu školsku 2014/15. godinu ponovo mogu da se upišu na budžet sa 48 bodova.

"Do sredine juna biće doneta odluka da li će ovaj predlog o izmenama Zakona o visokom obrazovanju još jednom ići na javnu raspravu koja bi trajala 20 dana, ili će ići direktno u Vladu, a potom i u Skupštinu na usvajanje. Kako god da bude, verujem da će predlog biti usvojen do septembra. Predlog je podržao ministar, a mislim i da u Skupštini postoji većinska podrška da on prođe", priča Stupar za “Blic”.

Prema važećem Zakonu o visokom obrazovanju, večiti studenti morali bi da završe studije do 30. septembra ove godine. Osim toga, na budžet u narednu godinu akademci bi mogli da se upišu sa 60 bodova, što je zapravo očišćena godina, i imali bi samo četiri ispitna roka. Stupar smatra da su takvi uslovi za studente i dalje prestrogi i nerealni.

"Insistiraćemo da uslov za budžet ostane 48 bodova, kao i da studentima ostane svih šest ispitnih rokova. Za 48 bodova verovatno ćemo takođe dobiti podršku, ali univerziteti insistiraju da se broj ispitnih rokova u narednoj godini smanji sa šest na pet. Mi ćemo pokušati da zadržimo šest i naredne godine, ali nisam ubeđen da ćemo uspeti", kaže Stupar.

Izvor: Blic

Pogledajte još