Zašto su japanke opasna obuća za leto?

Porastom temperatura kod mnogih od nas javlja se želja i potreba da maknemo svoja stopala iz teške zimske obuće i izložimo ih prijatnim sunčevim zracima.

Upravo su japanke leti zbog toga za većinu nas najbolji i najjeftiniji izbor. Nažalost, koliko god jednostavne i praktične bile kao letnja obuća, nošenje japanki nosi čitav niz potencijalnih zdravstvenih problema. Donosimo vam nekoliko dobrih razloga zbog kojih biste ovoga leta trebalo da razmislite o nošenju neke čvršće obuće.

Sunđerasta podloga ne nudi nikakvu podršku za stopala

Japanke možda deluju mekano i udobno, ali vaša stopala u njima pre ili kasnije završe previše nagnuta prema napred zbog činjenice da japanke ne pružaju dodatnu podršku na zglobovima. Takva pozicija stopala vremenom počinje da stvara probleme s petama, prstima i lukom stopala.

Ravna peta napreže ahilovu tetivu

Stručnjaci tvrde da je obuća s blago povišenom petom idealna za zdravlje ahilovih tetiva. Kao što su previsoke štikle kroz duži vremenski period štetne za ahilovu tetivu, isti je slučaj i sa potpuno ravnim cipelama, jer iziskuju nepotrebno naprezanje stopala i nogu.

Nema podrške za zglobove

Nošenje japanki je glavni razlog za povećan broj uganuća zglobova tokom leta.

Bol u kukovima i donjem delu leđa

Nošenjem japanki kroz duži vremenski period menja se način na koji hodamo tako da nam se postupno skraćuju koraci, što može biti pogubno za kukove i leđa.

Nikakva zaštita od kamenja, blata, stakla ili cipela drugih ljudi

Stopala u japankama izložena su čitavom nizu opasnosti od oštrih i prljavih predmeta, zbog čega se drastično povećava šansa da naš nešto poseče, nagazi ili zgnječi.

b92

Pogledajte još