Predsednik pozvao Rusiju i Indiju na donatorsku konferenciju

Nikolić je, kako je saopštila služba predsednika za saradnju s medijima, preneo ruskom ambasadoru iskreno žaljenje zbog velikih poplava koje su pogodile jug Sibira i ponudio pomoć Srbije u spašavanju ljudi i borbi protiv bujica.

On je zahvalio i na značajnoj pomoći koju je Rusija uputila Srbiji i koja je za našu zemlju bila, kako je naglasio, izuzetno dragocena.

Govoreći o preventivi u borbi protiv elementarnih nepogoda, Nikolić i Čepurin saglasili su se da je potrebno da se srpsko-ruski Centar za vanredne situacije u Nišu osposobi za delovanje u punom kapacitetu, za šta je Rusija već izdvojila neophodna sredstva.

Prema predlogu ruske strane, Centar bi bio u potpunosti osposobljen za borbu protiv poplava, protivpožarna dejstva, uklanjanje mina i obuku stručnih kadrova, i to ne samo u Srbiji, već i u celom regionu.

Ambasadorka Indije Narander Čauhan uručila je predsedniku Nikoliću notu ambasade u kojoj je izraženo najdublje saučešće zbog velikih gubitaka koje je Srbija pretrpela tokom poplava.

Takođe, u noti je navedeno da je ambasada Indije na poseban račun Vlade Srbije u petak uplatila 100.000 američkih dolara za pomoć postradalima u poplavama.

Čauhan je potvrdila da Indija namerava da učestvuje na donatorskoj konferenciji i zamolila da Srbija navede šta joj je u ovom trenutku najneophodnije.

Predsednik Nikolić je rekao da je naša zemlja svesna da će najveći teret obnove morati da podnese sama, ali da se nada da će se na donatorskoj konferenciji za Srbiju i BiH još jednom pokazati svetska solidarnost, navedeno je u saopštenju.

Izvor: blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.