NAUČNICI KONAČNO IMAJU ODGOVOR: Evo zašto komarci neke ljude bodu češće od drugih!

METABOLIZAM

“Svaka osoba ima specifičan i jedinstven metabolizam kao i hemijski satav organizma, poput otiska prstiju. Neke formule pritom više privlače komarce, a neke manje. Od specifičnog mirisa znoja do količine šećera u našem organizmu. Vremenom, ove osobine se mogu promeniti pa tako i eventualna privlačnost za komarce”, objasnio je dr Phill Keler sa Univerziteta entomologije u Floridi.

KRVNA GRUPA

Jedna krvna grupa više od ijedne druge privlači ove krvopije: to je nulta krvna grupa. Najmanje ih privlače ljudi čijim žilama teče krv grupe A. Ljudi, naime, luče supstance koji komarcima omogućuju da identifikuju koji čovek nosi koju krvnu grupu, otkrivaju japanski naučnici.

KOMARCI VOLE PIVO (LJUDE KOJE VOLE PIVO)

Samo jedno pivo posle ručka ili večere može biti pogubno. Istraživanje koje je sprovela američka “Organizacija za nadgledanje komaraca” pokazalo je da komarci više bodu ljude koji su popili pivo, nego one koji ga nisu ni okusili.

PUN MESEC

“Organizacija za nadgledanje komaraca” objavila je i podatak da su ove beštije čak 500 puta aktivnije u razdoblju punog meseca. Pritom, važno je znati da bez obzira bio mesec pun ili ne, oni su najaktivniji u zoru i u sumrak.

VONJ STOPALA

Moguće je da su komarci jedina bića koja privlači vonj ljudskih stopala, kaže naučnik Barth Noles. Ovo otkriće potvrđeno je još jednim: smrdljivi sirevi koji sadrže istu mirisnu komponentu kao smrdljive noge - takođe privlače komarce. Ujedno, ispitivanja su potvrdila da nakon pranja nogu sapunom, komarcima postajete manje privlačni.

POODMAKLA TRUDNOĆA

Žene u drugom i trećem tromesečju su takođe privlačnije komarcima. One naime izdišu veću količinu vazduha, a komarce privlači vlaga i ugljen-dioksid iz njihovog daha. Ujedno, i stomaci su im topliji, a toplina takođe privlači male krvoloke.

FIZIČKA AKTIVNOST

Ugljen-dioksid je pored znoja dobar putokaz za komarce. Ove supstance se pojačano luče ako ste fizički aktivni.

PAZITE KOJE BOJE NOSITE

Sprovedeno je i ispitivanje koje je pokazalo koje boje komarci najviše vole. Pokazalo se da obožavaju crnu, nakon nje crvenu, a nisu veliki obožavatelji žute. Sive i plave palete ih ostavljaju ravnodušnim, odnosno uopšte ne utiču na količinu uboda.

Izvor: Jutarnji.hr

Pogledajte još