INSTITUT "BATUT": U Srbiji registrovano 10 slučajeva groznice Zapadnog Nila

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je juče da je u ovoj godini registrovano ukupno 10 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji.

U saopštenju se precizira da su obolele osobe, kod kojih je do jučerašnjeg dana potvrđen taj virus, sa teritorije Južnobačkog, Zapadnobačkog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Južnobanatskog i Sremskog okruga, kao i da je jedna zaražena osoba doputovala iz Nemačke.

Kod pacijentkinje hospitalizovane u Kliničkom centru Niš, a kod koje je postavljena sumnja na obolevanje od groznice Zapadnog Nila, u toku je dodatna laboratorijska dijagnostika u cilju potvrde obolevanja.

"Batut" navodi da su obolele osobe dominantno muškog pola, prosečne starosti oko 65 godina, a da je većina njih, 80 odsto, imala neki komorbidite, najčešće dijabetes i hipertenziju.

Svi do sada potvrđeni slučajevi imaju neki od oblika neuroinvazivne forme bolesti (meningitis ili encefalitis) i nalaze se na bolničkom lečenju. Iz Batuta dodaju da je do 2. avgusta državama Evropske unije (EU) i Evropske ekonomske zajednice (EEZ) prijavljen 41 slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji i to 26 u Italiji, 11 u Grčkoj, tri u Francuskoj i jedan u Mađarskoj.

Registrovana su i tri smrtna ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa groznicom Zapadnog Nila, dva u Grčkoj i jedan u Italiji. Kako se navodi, groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, a glavni prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas.

Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra. Batut u cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje upotrebu repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom, nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje, a preporučuje se da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.

Preporučuje se i izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca u sumrak i u zoru, upotreba zaštitne mreže protiv komaraca, redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru, boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen, kao i izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.

Dodaje se da se smanjenje broja komaraca na otvorenom postiže isušivanjem izvora stajaće vode i uklanjanjem starih guma.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još