Amandman SRS spasava većinu

BEOGRAD, 31. avgust 2009. (FoNet) - Glasanjem za amandman poslanika Srpske radikalne stranke (SRS) kojim se ukida zabrana rada medija u slučaju blokade računa duže od 90 dana biće zadovoljen uslov Liberalno demokratske partije (LDP)da njeni poslanici podrže Zakon o informisanju, a on dobije potrebnu većinu za izglasavanje, potvrđeno je „Blicu“ iz izvora u vladajućoj koaliciji.

Preostala dva uslova, o ukidanju depozita za osnivanje medija i pravljenje razlike u kaznenoj politici, ispunjena su još tokom rasprave o zakonu pošto je Vlada na ta dva člana uputila amandman, koji će podržati poslanici vladajuće koalicije.

Kako su „Blicu“ potvrdili izvori iz vrha vladajuće koalicije, u petak i subotu pre podne vođeni su burni pregovori između LDP i G17 da se prihvati uslov liberala oko ukidanja zabrane rada medija u slučaju blokade računa duže od 90 dana, uz posredovanje demokrata.

Izlaz je pronađen u amandmanu poslanika SRS Marine Toman pošto LDP nije podnosio amandmane na tekst zakona. Tako je sprečeno dalje pogoršanje odnosa u vladajućoj koaliciji, koje je dostiglo najvišu tačku kada su demokrate poručile Dinkiću da su, ako zbog Zakona o informisanju želi da ruši Vladu, spremni da odmah izađu na izbore.

Istovremeno, time su sve tri strane uključene u pregovore, barem kratkoročno, ispunile svoje ciljeve - LDP je uspeo da umiri svoje poslanike bar nekakvom izmenom teksta zakona,
G17 je zadovoljan jer „zakon nije promenio suštinu“, dok će demokrate, usvajanjem zakona, pokazati javnosti „da je vladajuća većina jaka i stabilna“.

Zakon bi, kako sada stvari stoje, trebalo da podrži 119 poslanika, protiv bi trebalo da glasa 113, a uzdržanih će biti 17, dok je Riza Halimi iz poslaničke grupe manjina rekao da neće prisustvovati glasanju.

Pogledajte još