Mesić: Ne porediti Ukrajinu sa SFRJ

Mesić je to izjavio u Kijevu, gde je prisustvovao inauguraciji novog ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.

Mesić je rekao agenciji Hina da se ukrajinska kriza ne može uporediti s događajima u Jugoslaviji 90-ih godina i odbacio svako spekulisanje lokalnih medija da bi on mogao biti posrednik u pregovorima Moskve i Kijeva.

"Jedino rešenje ovog spora je na Ukrajini i na Rusiji, one moraju sesti za sto i izneti svoje argumente. Te dve zemlje najbolje se poznaju jer su dugo živele u istoj državnoj zajednici, poznaju probleme jedne i druge strane i nema nijednog razloga da bilo ko njima pomaže...", smatra Mesić.

Porošenko je u današnjem govoru rekao da je spreman za decentralizaciju zemlje, ali ne i za federalizaciju, i već ta poruka, siguran je Mesić, je poruka za razgovore.

Kazao je, takođe, i da se "klima stabilizovala" i da to znači da Ukrajina dobija bolju poziciju za pregovore.

"Porošenko je poslao ohrabrujuće poruke, rekavši da je otvoren za pregovore, da želi jedinstvo Ukrajine i približavanje Evropskoj uniji", rekao je Mesić.

Višemesečna kriza u Ukrajini počela je otkazivanjem potpisivanja Sporazuma o pridruživanju s Evropskom unijom, na šta su usledili u Kijevu masovni protesti i rušenje proruskog predsednika Viktora Janukoviča, zatim ruska aneksija Krima i pobuna proruskih snaga na istoku Ukrajine koje prete otcepljenjem i pripajanjem Rusiji.

Izvor: B92

Pogledajte još