Nova "kočnica" za loše proteine

Čarobni metak, hemijska supstanca sposobna da "napadne" protein koji je izuzetno aktivan u formiranju mnogih oblika raka, mogao bi biti ključni faktor u sprečavanju razvoja raka dojke i prostate.

Stručnjaci američke kompanije Genentech pronašli su lek pod radnim nazivom 2C4 koji, za sada, ne leči različite oblike karcinoma ali zaustavlja rast tumora i time obolelima pruža nužno olakšanje i produžava život.

Lekari se nadaju da će uspeti da rak pretvore u "hronično oboljenje" i tako ga kontrolišu novim lekom.

Ekipa stručnjaka ove firme, koja proizvodi 2c4, i lekari medicinskog centra Cedars-Sinai u Los Anđelesu izjavili su da su u istraživanju pošli od istih principa koji su omogućili razvoj leka herceptin namenjenog ženama obolelim od raka dojke i proširili ga na širu gamu karcinoma.

"Uvereni smo da će novi lek biti uspešan u borbi protiv mnogih oblika čvrstih tumora", izjavio je dr Dejvid Agus sa losanđeleskog centra.

Herceptin i 2c4 su, zapravo, monoklonalna antitela - proteini stvoreni u mišu a zatim, kroz genetski inžinjering, usmereni na određene "ciljeve". Istraživači su ovom leku dali naziv čarobni metak, jer se može usmeriti na određeno tkivo.

Kad je reč o herceptinu, on se usmerava na ćelijski receptor pod imenom HER-2/neu, koji je superaktivan u nekih tumora.

Neke vrste raka dojke koriste HER-2/neu za sopstveni rast, pa ga herceptin blokira. Međutim, druge vrste raka dojke ne sadrže veće količine HER-2/neu zbog čega herceptin ne deluje.

Po mišljenju lekara, 2C4 ide korak dalje. On je, takođe, monoklonalno antitelo, ali "napada" sve proteine povezane sa HER.

"Ustanovili smo da 2C4 ne samo da napada HER-2/neu, već razara celu gamu štetnih proteina", naglasio je dr Agus u izveštaju objavljenom u stručnom časopisu Ćelije raka.

"Kinaza HER, pokazalo se, signalizira puteve razvoja najvećeg broja čvrstih tumora. Zato, pod uslovom da prekinete njihovo delovanje, možete očekivati da uznemirite i njihov dalji rast", smatra dr Agus.

U toku su testovi na 21 pacijentu obolelom od različite vrste raka, uključujući rak dojke, jajnika, prostate i drugih vrsta čvrstih tumora.

U drugoj fazi testova trebalo bi dokazati da je 2C4 ne samo bezbedan već i blagotvoran u smanjivanju tumora.

Dr Agus je podsetio da 2C4 deluje na istim principima kao i drugi obećavajući lek, pilule ireša, koje proizvodi firma AstraZeneca, i koji takođe napada samo proteine proizvedene u ćelijama raka.

Time se štiti zdravo tkivo oko onog napadnutog karcinomom i tako sprečava štetno dejstvo prilikom lečenja hemoterapijom i zračenjem koji, razarajući ćelije raka, oštećuju i zdravo tkivo oko napadnutog mesta.

"Sazreo je trenutak da počnemo istraživanja kako bismo rak pretvorili u hronično oboljenje i uspešno ga kontrolisali lekovima. Treba irešu davati obolelima od svih vrsta raka, jer je medikament u pilulama, dok se 2C4 daje injekcijama, intravenozno", savetuje dr Agus.

"Ne postoji herceptin za rak prostate. Zapravo, za sada ne postoji mnogo lekova koji uspešno deluju protiv raka prostate. Zato 2C4 može predstavljati lek nade za obolele od raka prostate, jer samo u SAD svake godine od ove bolesti umire 30.000 muškaraca", zaključuje dr Argus.

LOS ANĐELES, 31. avgust 2009. (FoNet)

Pogledajte još