OPASNO: Jagode i salata puni salmonele

Ukoliko kupujete jagode i zeleniš na pijaci, budite oprezni, jer opaka fekalna bakterija salmonela i druge mogu na njemu da prežive i mesec dana nakon poplava.

Naime, ove bakterije na voće i povrće mogu da dospeju i zalivanjem iz kanala zbog mešanja vode iz reka s fekalijama iz septičkih jama. Ono što najviše zabrinjava jeste da, kako za Kurir tvrdi mikrobiolog prof. dr Snežana Đorđević, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, salmonela na jagodama može da opstane i u frižideru na temperaturi od četiri stepena.

Nalaze se u mulju

"Dokazano je da na biljkama koliformne bakterije, fekalni zagađivači, poput salmonele i ešerihije koli, u frižideru mogu da prežive do 30 dana. Sa izlivanjem vode izlila se i voda iz reka i pomešala s kanalizacijom i septičkim jamama, a postoji mogućnost da se u njima nalaze fekalne bakterije ešerihija koli, salmonela, enterobakter... Sve te bakterije našle su se na poljoprivrednom zemljištu i na zasadima. Na voće i povrće mogu se preneti i zalivanjem iz kanala. Iako se prodaja povrća s tog područja sada kontroliše, fekalne bakterije mogu dugo da prežive u mulju i zemljištu i da se kasnije jave na novim zasadima", kaže dr Đorđević.

"Ukoliko ima bakterija, onda je pre setve potrebno izvršiti bioremedijaciju zemljišta. To se radi tretiranjem zemljišta preparatima koji sadrže korisne bakterije koje se bore protiv štetnih i smanjuju njihovu količinu", objašnjava Đorđevićeva.

Opasno po bebe

Infektolog Vladan Ranković kaže da salmonela izaziva više bolesti i najopasnija je po bebe i stare ljude.

"Salmonela je opasna bakterija koja izaziva upalu crevne sluznice, upalu žučne kese, a u najgorem slučaju može da pređe u sepsu. Najbolje je ne kupovati povrće i voće sa rizičnog područja, a ako se ne zna s kog je područja, onda ga treba dobro oprati i skuvati", ističe Ranković.

Izvor: Kurir

Pogledajte još