SMANJUJU RIZIK OD NASTANKA MELANOMA: Deset namirnica ublažiće štetno delovanje UV zračenja na kožu

Redovnim konzumiranjem određenih namirnica moguće je ublažiti štetno delovanje UV zračenja na kožu i smanjiti rizik od nastanka melanoma.

Sunčevi zraci su odlični, jer telu obezbeđuju vitamin D, ali zbog visokog procenta ultraljubičastih zraka, koža je na meti i vrlo lako može da se ošteti.

Osim krema sa zaštitnim faktorom, u borbi protiv UV zraka nam mogu pomoći i određene namirnice.

Ovih 10 obavezno uvrstite u jelovnik tokom leta:

1. Citrusno voće

Limun, narandže, grejp, limeta, obiluju vitaminom C, a istraživanjima je utvrđeno da dugotrajni unos vitamina C, zajedno sa vitaminom E, može da smanji mogućnost da izgorimo na suncu. Pored toga, ovo voće sadrži i limonen, spoj snažnog protivupalnog i antikancerogenog delovanja koji se povezuje sa značajnim snižavanjem rizika za pojavu raka kože. U sastavu ovog voća su i antioksidansi koji štite ćelije od štete koju stvaraju slobodni radikali, a upravo se to događa kada koža izgori na suncu.

2. Šargarepa

Šargarepa je najbolji izvor beta karotena, biljnog pigmenta poznatog po dobrobitima za zdravlje očiju, ali koji takođe štiti kožu od štete koju stvaraju slobodni radikali. Zahvaljujući tome, šargarepe pružaju povećanu zaštitu od sunca.

3. Jagode

Ovo, mnogima omiljeno, slatko voće sadrži moćnu kombinaciju antioksidanata i vitamina C, što podstiče zaštitu kože od sunčevih oštećenja, ali i pomaže ozdravljenju kože. Jagode pomažu kao hrana, ali i kao sredstvo za brzu intervenciju na koži, jer sadrže tanine koji mogu pomoći ublažiti osećaj peckanja. Ako ste izgoreli na suncu i u blizini imate jagode, zgnječite nekoliko plodova i nežno razmažite po opečenim delovima. Nakon nekoliko minuta isperite vodom i osetićete značajno olakšanje.

4. Zeleni čaj

Samo dve šolje zelenog čaja na dan pomažu u odbrani od sunca. Jedan od najvažnijih sastojaka zelenog čaja su katehini koji imaju snažno antioksidativno svojstvo pa, između ostaloga, smanjuju mogućnost dobijanja opekotina na suncu i dugoročnu štetu od UV zračenja.

5. Nar

Ovo ukusno voće obiluje antioksidansima, a sadrži i elagičnu kiselinu, biljni polifenol koji ima antikancerogena svojstva: sprečava širenje kancerogenih ćelija, sprečava mutacije unutar DNK ćelija, ali može i umanjiti ili potpuno eliminisati ćelije raka.

6. Bademi

Bademi su jedan od najboljih izvora vitamina E koji učestvuje u zaštiti kože, kao i u njenom obnavljanju nakon izlaganja sunčevoj svetlosti. Ovo orašasto voće sadrži i kvercetin, antioksidans koji pojačava zaštitu od delovanja UV zraka te se bori protiv propadanja kolagena i time izazvanog nastanka bora.

7. Crno grožđe

Fitonutrijenti iz crnog grožđa izuzetno pogoduju koži. Semenke grožđa sadrže polifenole koji ometaju nastanak raka kože izazvanog UV zracima, a sastojak grožđa je i već spomenuti kvercetin, za koji se u istraživanjima pokazalo da smanjuje oštećenja na DNK.

8. Paradajz

Kada jedemo paradajz dobijamo karotenoid likopen, antioksidant koji neutrališe slobodne radikale, čiji broj raste zbog previše UV zračenja, a i smanjuje upalni odgovor tela na štetu izazvanu sunčevim svetlom. Taj efekat još viš raste ako jedemo prerađeni paradjz u vidu soka ili pasiranu kašu, jer tada telo može još bolje da iskoristi likopen.

9. Lubenica

Da li postoji osoba koja ne voli lubenicu? Osim što savršeno osvežava, dobra je i za kožu – bogata je likopenom i u jednakoj količini namirnice ima čak 40 posto više likopena od paradajza. Napomena: čuvanjem u frižideru sadržaj likopena u lubenici se smanjuje.

10. Lanene semenke

Omega-3 masne kiseline iz lanenih semenki mogu da pomognu u zaštititi kožu od opekotina, smanje upalu i učestvuju u sprečavanju nastanka raka kože. Ulje lanenih semenki štiti kožu od UV zraka, održava je vlažnom i sprečava isušivanje.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Živim.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još