Rusija obustavila isporuku gasa Ukrajini!

Ruski Gasprom je, kao što je i najavio, jutros obustavio isporuke gasa Ukrajini dok ne isplati deo duga u iznosu od 1,951 milijardu dolara, i uveo plaćanje unapred za gas.

Ukrajinski Naftogas je potom tužio Gasprom međunarodnom arbitražnom sudu u Stokholmu, zahtevajući šest milijardi dolara zbog previsoke cene za gas koju je plaćao od 2010. godine.

Naftogas je takođe zatražio od suda da utvrdi "pravednu cenu" za buduće isporuke ruskog gasa.

Kako je saopšteno u Moskvi, i Gasprom se obratio tom sudu u Stokholmu zbog ukrajinskog duga.

Ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan izjavio je danas da je Rusija smanjila "na nulu" isporuke gasa, ali da će gas namenjen Evropi nastaviti da ide preko ukrajinske teritorije.

"Obavešteni smo da su isporuke gasa Ukrajini smanjene na nulu, poslat je samo gas za tranzit za evropske zemlje", dodao je Prodan i istakao da će Ukrajina obezbediti "pouzdan tranzit gasa ka Evropi".

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger upozorio je, međutim, da bi Evropa mogla da ima problema sa snabdevanjem gasom tokom zime.

"Naredne sedmice neće biti problematične, dobijamo (uobičajene) količine gasa... Ako Ukrajina iscrpi svoje rezerve, imaćemo problem u slučaju oštre zime", rekao je komesar Etinger.

Oko 15 odsto gasa namenjenog Evropi prelazi preko ukrajinske teritorije.

Izvor: NoviMagazin.rs

Pogledajte još