Tačno je: Pileća supa je i hrana i lek!

Naše bake su bile u pravu kada su insistirale da jedemo pileću supu. Osim što je veoma ukusna, supa obezbeđuje hidrataciju organizma i stimuliše apetit. Što je najvažnije, istraživanja su pokazala da ima izrazito lekovita svojstva, jer ublažava simptome prehlade. Naime, neki njeni sastojci utiču na slabljenje simptoma upale gornjih disajnih puteva, koja se manifestuje sekrecijom iz nosa i kašljem.

Blagotvorno dejstvo pileće supe na zdravlje je poznato vekovima. Tako je lekar i filozof Moše ben Majmonides, oslanjajući se na grčka iskustva, još u XII veku preporučivao pileću supu kao lek za oboljenja organa za disanje.

1. Postoje naučni dokazi da pileća supa sadrži komponente slične sastojcima u lekovima koji se koriste u modernoj medicini protiv prehlade. Naime, piletina sadrži aminokiselinu cistein, koja se oslobađa prilikom kuvanja supe. Ona je slična acetilcisteinu u medikamentima, jer razlaže sluz i olakšava disanje tokom prehlade. Odnosno, smanjuje zapušenost nosa i olakšava nazalnu sekreciju. Inače, udisanje isparenja vruće pileće supe je efikasnije nego inhalacija običnom vodenom parom.

2. Osim proteina, pileće meso je izvor antioksidanata - cinka i vitamina E. Cink je zvezda među mineralima imunog sistema. Nedostatak ovog elementa je udružen sa slabljenjem imunog sistema i direkto povezan sa smanjenom sposobnošću umnožavanja T limfocita i opadanjem broja drugih belih i crvenih ćelija krvi.

3. Kombinacija pilećeg mesa i povrća u supi je važna u odbrani pluća od virusne infekcije. Tako pileća supa sa lukom, šargarepom, peršunom i malo soli može da zameni medikamente protiv prehlade.

4. Začini koji se dodaju pilećoj supi (beli luk, biber) imaju efekta na sluz isto kao i moderni lekovi za kašalj, koji razblažuju sluz i olakšavaju disanje.

Domaća ili - instant supa "iz kesice"?
Suve supe (instant) sadrže sastojke koji odgovaraju zahtevima lakog spremanja. Meso u njima je prerađeno tako što je sušeno na veoma niskim temperaturama. Masti su pojačane, a povrće dehidrirano. Gotove supe koje sadrže ove sastojke mogu da imaju sličan efekat kao i domaća pileća supa. Međutim, za ishranu dece su u prednosti kućno spremljene supe, zbog svežine komponenata i nutritivnog kvaliteta.
(old_image)

5. Šargarepa je bogat izvor provitamina A, betakarotina koji je snažni antioksidans, ali i posebno važan za sluznicu respiratornog trakta, odnosno usta, grla i nosa. Te “partije” su naša prva linija odbrane protiv izazivača bolesti koji se nalaze u vazduhu, kao što je virus prehlade.


6. U crnom i belom luku se nalaze moćne antivirusne materije, važne za redukciju sluzi iz bronhija i nosa.

Beli luk sadrži selen, moćni antioksidans, koji je odličan u kombinaciji sa vitaminom E (uzajamno pomažuće dejstvo).

Inače, beli luk je bogat i materijama koje regulišu protok sluzi kroz bronhije.

7. U peršunu ima vitamina C.

izvor: yumama

Pogledajte još