NUTRICIONISTA OTKRIVA: Da li je zimnica i hrana i lek?

Tajna čuvanja zdravih osobina povrća i voća je fermentacija, zbog koje su tegle sa turšijom i burad sa kupusom prave domaće apoteke, sa lekovima za mnoge bolesti.

I tu među teglama, ajvara – srpskog kavijara, turšije, paprike, džemova, slatkog, kompota, nalazi se i lek za preventivu i lečenje mnogih bolesti, pa čak i korone. Da li je naša zimnica, naš lek?

- Hrana je lek ako se pravilno koristi, ali takođe može da bude i štetna, pa zbog toga treba voditi računa šta se jede. Zimnica nudi dosta zdravstvenih dobrobiti, ali samo ona koja je fermentisana – kiseli kupus, krastavci, turšija - kaže diplomirani nutricionista Predrag Nenadić.

Fermentisane namirnice obezbeđuju organizmu zdrave bakterije koje su mu neophodne radi uravnotežavanja crevne flore.

Najvažnija stvar kod zimnice je to što su fermentacijom sačuvani vitamini i enzimi u hrani.

- Enzimi su varnice života. Oni učestvuju u svim metaboličkim procesima u našem organizmu. Njih unosimo samo svežim voćem i povrćem i veoma su termolabilni, što znači da degradiraju brzo čak i pri blagom porastu temperature. Zbog toga je fermentisana zimnica mnogo bolja i zdravija od pasterizovane - objašnjava Nenadić.

- Kada se pravilno spremi, zimnica ne gubi ništa od svojih hranjivih vrednosti, a dobija probiotičke osobine - kaže Nenadić.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još