Čišćenje Dunava i Save od mina

BEOGRAD, 02. septembar 2009. (FoNet) - Ministarstvo za infrastrukturu i Centar za razminiranje počeli su, sa delegacijom Evropske komisije u Beogradu, aktivnosti za obezbeđenje donacija za realizaciju projekta čišćenja Dunava i Save od neeksplodiranih avionskih bombi i raketa, piše magazin "Odbrana" u novom broju.

Direktor Centra za razminiranje Petar Mihajlović izjavio je da se radi o veoma skupom poslu, jer uklanjanje jedne bombe ili rakete, u zavisnosti od specifičnosti lokacije, košta između 100.000 i 250.000 evra, a pretraživanje kvadratnog metra dna reke oko pola evra.

Mihajlović je rekao da je dogovoreno da prvo počne razminiranje lokacije oko luke Prahovo, za šta je delegacija Evropske komisije u Beogradu obezbedila 3,8 miliona evra, a očekuje se da posao krene krene početkom aprila sledeće godine.

Evropska agencija za rekonstrukciju je izradila projektnu dokmentaciju za pretraživanje 12 lokacija na Dunavu i Savi radi određivanja pozicija na kojima se nalaze neeksplodirane avionske bombe i rakete kojima je NATO gađao mostove.

Pretraživanje se obavlja ispod mostova na  -  Bogojevo-Erdut, Bačka Palanka-Ilok, u Novom Sadu uzvodno od mosta Sloboda i nizvodno od Železničkog mosta, u luci Pančevo i na mestu kud prolazi dalekovod Ritopek-Ivanovo.

Na Savi će se pretraživati delovi kod sela Jamena, na granici sa Hrvatskom, u Šapcu, Obrenovcu u blizini termoelektrane i u Bariču kod fabrike namenske industrije „Prva iskra“.

Ukupna površina koja će se pregledati na rekama i njihovim obalama iznosi 6.618.000 kvadratnih metara.

Mihajlović je upozorio da se, pored neeksplodiranih NATO projektila, u blizini Prahova u Dunavu nalazi grupa nemačkih ratnih brodova potpoljena 1944. godine, na kojima je ostala velika količina protivbrodskih mina i ostalnih ubojnih sredstava.

„Na toj lokaciji je 2006. godine obavljeno izviđanje i utvrđeno je da su tu potopljena 22 ratna broda, a na četiri je utvrđeno postojanje neeksplodiranih ubojnih sredstava“, precizirao je on.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.