Kupci vraćaju fabriku vlasnicima

KRAGUJEVAC, 02. septembar 2009. (FoNet) - Vlasnici privatizovane fabrike "Zastava elektro" iz Rače vratiće tu firmu na upravljanje radnicima, a njen budući status zavisiće od dogovora s Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, izjavio je agenciji FoNet predsednik Štrajkačkog odbora, Slobodan Gajić.

On je rekao da je dogovor o tome postignut uz posredovanje potpredsednika Vlade Srbije, Ivice Dačića, koji je dobio obećanje vlasnika da će fabriku vratiti na upravljanje radnicima.
Ministru Dačiću su predočena mnogobrojna dokumenta koja ukazuju na malverzacije u procesu privatizacije naše fabrike, a suočeni s tim činjenicama ni vlasnici nisu imali drugog izbora nego da fabriku vrate radnicima, rekao je Gajić.

Vlasnik fabrike "Zastava elektro" iz Rače je konzorcijum na čijem čelu je Ranko Dejanović, suprug predsednice Skupštine Srbije, Slavice Đukić Dejanović, koji je fabriku kupio za
2,7 miliona dinara,uz obavezu investicionog ulaganja od 26 miliona dinara.

Istražni organi su utvrdili niz zloupotreba većinskih vlasnika u procesu privatizacije naše fabrike. Kupci su falsifikovali dokumentaciju o obaveznom investicionom ulaganju, duguju nam plate od februara ove godine, doprinose od maja 2008. godine, kao i dnevnice radnicima koji su radili u inostranstvu, rekao je Gajić.

On je rekao da nalazi državnih organa predstavljaju dovoljan razlog za raskid ugovora o privatizaciji, ali da je Agencija za privatizaciju izbegla tu formulaciju pa je pronađeno kompromisno rešenje o “vraćanju firme radnicima”. To praktično znači da je ugovor o privatizaciji raskinut, rekao je Gajić .

Pogledajte još