Smrtonosni azijski stršljen stigao u Sloveniju

Slovenski pčelarski savez potvrdio je da je u toj zemlji prvi put zabeležio prisutnost azijskog stršljena, neautohtone vrste koja je poslednjih godina u više evropskih zemalja izazvala velike štete u košnicama, a u nekim je situacijama opasna i za ljude.

Prisutnost azijskog stršljena nedavno je opazio i prijavio pčelar iz Pivke u zapadnom delu zemlje, gde je, kako se pretpostavlja, došao iz Italije. Pčelar je u svojim košnicama zabeležio veću štetu, a stručnjaci pozivaju i ostale uzgajivače da budu pažljivi i da razmenjuju informacije o mogućem daljnjem razmnožavanju.

Azijski stršljen, protiv kojega evropske pčele nemaju prirodnih obrambenih mehanizama, prvi put se u Evropi pojavio 2005. u južnoj Francuskoj, a otad se proširio u Španiju, Veliku Britaniju i Italiju.

Veći je od običnog evropskog stršljena i može da naraste do 6 centimetara dužine. Leti brzinom do 60 kilometara na sat, a pčele ne napada samo u letu nego ulazi i u košnice. U minuti može ubiti 40 pčela koje protiv njega, za razliku od azijskih, nemaju metode zaštite.

U nekim situacijama može biti opasan i za ljude, i to ne samo one koji su alergični na ubode, pa je nedavno u Francuskoj od uboda azijskog stršljena umrlo šestoro ljudi, upozoravaju stručnjaci.

izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još