Situacija na mostu u Kosovskoj Mitrovici večeras stabilna

Povlače se i specijalne jedinice američkog Kfora, karabinjeri i pripadnice interventne jedinice KPS-a.

I sa severne strane mosta, gde su Srbi pratili razvoj situacije tokom popodneva, nema više okupljenih.

Tokom današnjih protesta i sukoba u južnom delu Kosovske Mitrovice kod glavnog mosta na Ibru, povređeno je 13 policijaca i šest demonstranata, povređena su i dva novinara, zapaljena četiri službena vozila, a do sada je uhapšeno pet osoba, javljaju večeras prištinski mediji.

Albanci su zasuli kamenicama pripadnike kosovske policije i pripadnike Kfora koji su na odgovorili suzavcem i šok bombama.

Trinaest policajaca je povređeno, a nekoliko vozila je zapaljeno tokom nereda koji su izbili na današnjem protestu Albanaca u južnom delu Kosovske Mitrovice, koji je organizovan zbog postavljanja betonskih žardinjera za takozvani "Park mira" na glavnom ibarskom mostu.

Vlada Kosova pozvala je danas građane koji protestuju u južnom delu Mitrovice na uzdržanost i mir, i zatražila od njih da ne budu žrtve provokacija koje imaju za cilj destabilizaciju Kosova.

"Vlada Kosova s pažnjom prati situaciju posle ponovnog uspostavljanja barikada na reci Ibar u Mitrovici i u stalnom je kontaktu sa svim relevantim faktorima kako bi se rešio ovaj problem. Vlada Kosova garantuje da će barikada na reci Ibar vrlo brzo biti uklonjena i da će biti obezbeđena sloboda kretanja prema zakonima i Ustavu Kosova i sporazumu iz Brisela", navodi se u saopštenju.

Vlada Kosova pozvala je Evropsku uniju da se više angažuje u primeni sporazuma iz Brisela i da se što pre oslobodi most na Ibru od prepreka za slobodu kretanja, što je jedna od temeljnih vrednosti ustava Kosova i EU, navodi se i dodaje da će ako bude neefikasnosti na tom planu biti preduzete mere u skladu s Ustavom i zakonima Kosova.

"Vlada Kosova ganrantuje visoko angažovanje i zahteva od organa reda i zakona, Policije Kosova, Euleksa i Kfora da obezbede mir i red za sve u Mitrovici", navodi se u izjavi Vlade.

blic

Pogledajte još