Odbrana Zvezdana Jovanovića traži oslobađanje

BEOGRAD, 4. septembra 2009. (Beta) - Odbrana Zvezdana Jovanovića, koji je osuđen kao neposredni izvršilac ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, predložila je u četvrtak Vrhovnom sudu Srbije da u trećestepenom postupku oslobodi Jovanovića ili da suđenje bude ponovljeno ispočetka pred Specijalnim sudom.

"Očigledno je da u prethodnom postupku cilj nije bio utvrđivanje istine, nego davanje legitimiteta neljudskim i nezakonitim postupcima političke i izvršne vlasti u periodu neposredno posle ubistva Đinđića", naveo je Jovanović u žalbi na drugostepenu presudu Vrhovnog suda kojom mu je potvrđena kazna od 40 godina zatvora.

Predsednik sudskog veća Vrhovnog suda i sudija izvestilac Bata Cvetković, koji je referisao o žalbama, rekao je da je Jovanović u žalbi naveo i da presuda nije pravno niti činjenično utemeljena, nego je "plod političkog naloga" i da bi sud to mogao da utvrdi iz sudskih spisa.

Jovanovićev advokat Nenad Vukasović je u žalbi naveo da je odbijanje rekonstrukcije ubistva Đinđića presedan, jer "Andrija Drašković zaslužuje tri rekonstrukcije, a premijer nijednu".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.