PRETI NAM OPASNOST: Stršljen ubica uskoro stiže i u Srbiju!

Azijski stršljenovi, poznati i kao stršljenovi “ubice”, koji već nekoliko meseci izazivaju paniku među stanovništvom Slovenije i Hrvatske, uskro bi mogli da se nađu i na našim prostorima!

Veruje se da su ovi džinsovki insekti stigli u Francusku, pre deset godina s isporukom kineskog porcelana i od tada se šire našim kontinentom. S obzirom na to da su deset godina nakon što su stigli do evropskog tla naselili i naš region, gotovo je izvesno da će se u narednim godinama naći i u Srbiji.

Ovaj stršljen kreće se brzinom 60 km na sat i svake godine ubije oko 40 ljudi. Najveći broj smrtnih slučajeva dogodio se usled alergije na otrov insekata koji u sebi sasdrži osam različitih supstanci.

Iako neki tvrde da ovaj džinovski insekt može da naraste i do pet centimetara u dužinu i centimetar u visinu, kao i da mu je žaoka veličine šest milimetara, iz Zavoda za bioinsekcitide kažu da je on u suštini dosta manji.

Iz ovog Zavoda kažu da ovaj insekt može jako opasno da povredi čoveka.

- Nije poznata brzina njegovog širenja, ali se pretpostavlja da postoje klimatski uslovi da se prilagodi životu u skoro svim evropskim zemljama – kažu u Zavodu i dodaju da je ovaj insekt jako opasan i da može ozbiljno da povredi čoveka, a da se njegov ubod poredi čak s “užarenim ekserom koji ulazi u telo”.

U društvu pčelara “Beograd” uvereni su da će ovi insekti stići i do nas i to možda već ove godine i naglašavaju da je gotovo nemoguće da se zaštitimo od ovog insekta.

- Postoje dve vrste tih stršljena – već i manji. Veća vrsta je oko četiri puta teža od manje koja je prešla u Evropu. Ovi insekti predstavljaju veliku opasnost za ljude, a pčelarima mogu da nanesu ogromnu štetu – u stanju su da ceo roj odjednom odnesu
– kaže Jaša Rašović, član izvršnog odbora ovog društva.

Ubod stršljena u osnovi nije smrtonosan. Izuzetak čine ljudi koji su alergični, kao i kod uboda ili ugriza svih drugih insekata, jer su reakcije na ubode jako opasne.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još