ZLATIBOR: Vetar čupao stabla iz korena!


- Jako nevreme koje je sinoć posle 23 časa zahvatilo okolinu Zlatibora pričinilo je ogromnu štetu. Najvažnije je da nema žrtava, jer su meštani bili u svojim kućama. Ekipe opštine Čajetina su na terenu i pružiće svu potrebnu pomoć da se teren raščisti i otkloni šteta
- kaže inspektorka Antonijevićeva

Olujni vetar odneo je i 2.500 kvadrata lima sa krova hotela Lovac na Vodicama, koji je prokušao, kaže čuvar hotela Željko Marjanović.

(old_image)

Penzionerka Zdravka Prošić Marjanović kaže da ne pamti takvo nevreme u poslednjih 35 godina.

- Sve se odigralo za šest-sedam minuta. Počelo je nevreme sa jakom grmljavinom i kišom, a zatim je vetar nalik tornadu počeo da čupa borove. Oko moje kuće počupano je 25 borova - priča Marjanovićeva.
Ivanu Nikoliću borovi su pali na kuću.

(old_image)

- Bilo je strašno. Čuo se jeziv huk i sve je počelo da se ruši. U jednom trenutku pošao sam da izađem napolje, ali nisam mogao da izađem jer je drvo palo na izlazna vrata - priča Nikolić.

Zlatibor i Čajetina noćas nisu bili zahvaćeni olujnim vetrom. Snabdevanje električnom energijom je normalno, a u pojedinim delovima ima problema sa fiksnom i mobilnom telefonijom.

Motel „Lovac“ u mestu Vodice na Zlatiboru noćas je u nezapamćenom olujnom nevremenu ostao bez čitavog krova.

Oko 2.000 kvadrata limene pokrivke, pod uraganskim naletima vetra, rasprišilo se sa ovog objekta i popadalo po okolnim livadama i šumama. Deo krova pao je na jedan putnički automobil koji se nalazio na parkingu ispred „Lovca“.

Na Vodicama je oštećeno i desetak kuća na koje su, ne uspevši da izdrže oluju, padali i stoletni borovi. Vetar je nosio crepove i sa objekata u Jablanici, Stublu, Dobroselici. A atarima ovih sela srušeni četinari preprečili su se preko lokalnih puteva.

Drveće se rušilo i na dalekovode, u višim delovima Zlatibora oboreno je petnaest betonskih bandera, pa je bez struje trenutno stotinak domaćinstava. Sve raspoložive ekipe čajetinskog EPS-a su na terenu i pokušavaju da otlone posledice havarije.

Izvor: Blic

Pogledajte još