Istorija duga 154 godine: Dan srpske Žandarmerije

Istorija srpske Žandarmerije kao specijalne vojno policijske jedinice počela je 1860. godine, a njen položaj bio definisan Zakonom o ustrojstvu Vojnog ministarstva koji je stupio na snagu 1864. godine.

Kasnije, 1881. i 1921. godine su doneti novi zakoni o Žandarmeriji, a organizacija i nadležnost tadašnje srpske Žandarmerije bili su isti kao i kod većine jedinica tog tipa u evropskim državama.

Nakon Drugog svetskog rata, ustanovljen je potpuno nov sistem upravnih vlasti i prekinut svaki kontinuitet sa predratnom Žandarmerijom da bi, 25. juna 2001. na osnovu odluke Vlade Srbije, u okviru MUP-a ponovo oformljena Žandarmerija.

Žandarmerija u svom sastavu ima Komandu, koja je smeštena u Beogradu, i četiri odreda: u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Novom Sadu.

Kao organizaciona jedinica Direkcije policije u MUP-u, Žandramerija planira, organizuje i izvršava najsloženije bezbednosne zadatke na celoj teritoriji Srbije u slučajevima suzbijanja terorizma i preventivne antiterorističke delatnosti.

Uz direktne intervencija sa ciljem eliminisanja terorističkih grupa i razbijanja organizovanih mreža terorista, u zadatke Žandarmeriej spada i obezbeđivanja javnog reda i mira u situacijama visokog rizika kao i obezbeđenje javnih skupova visokog rizika.

Uspostavljanje javnog reda i mira narušenog u većem obimu, pružanja pomoći u vanrednim situacijama – poplavama, požarima, zemljotresima …, takođe su zadaci pripadnika te jedinice.

Sa pripadnicima Žandarmerije, povodom Dana jedinice juče je razgovarao premijer Aleksandar Vučić koji im je zahvalio za pomoć koju pružaju gradjanima Srbije u teškim situacijama.

Premijer je, na sastanku kome je prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović čestitao svim pripadnicima jedinice Dan Žandarmerije i poželeo im mnogo uspeha u daljem radu.

Vučić je s pripadnicma Žanadramerije razgovarao o problemima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom obavljanju dužnosti, problemima sa smeštajem jedinica u gradovima Srbije i o obezbedjenju boljeg prostora za komandu Žandarmerije u Beogradu.

Komandanta Žandarmerije Milenka Božovića, u sredu je, povodom Dana jedincie primio predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je svim pripadnicima jedinice čestitao na efikasnoj organizaciji u pružanju pomoći tokom poplava.

izvor: Telegraf

Pogledajte još