Sastanak ministara finansija G20

LONDON, 04. septembar 2009. (FoNet) - Uoči sastanka ministara finansija Grupe 20 najrazvijenijih zemalja, lideri Francuske, Nemačke i Britanije uputili su zajedničko pismo u kojem predlažu nova pravila u vezi sa dodeljivanjem bonusa u bankarskom sektoru.

Ministri finansija G20 sastaće se večeras u Londonu kako bi razmotrili da li se i koliko oporavila svetska ekonomija od prethodnog samita u aprilu ove godine, preneo je BBC.

Ministri finansija 20 ekonomski najrazvijenijih zemalja teško da će moći da proglase pobedu nad krizom koja je potresla celu planetu. Ipak, kako procenjuju stručnjaci, moći će malo da odahnu, jer su, kako je rekao američki ministar fianansija, mere za oporavak koje su doneli političari izvukle globlanu ekonomiju sa ivice ponora.

Sastanak ministara u Londonu prethodi samitu lidera Grupe najrazvijenijih zemalja u Pitsburgu, krajem septembra. Do tada će biti jasno da su Francuska, Nemačka i Japan zabeležili pozitivan ekonomski rast u drugom kvartalu ove godine. U Kini i Indiji je primetan snažan rast, što se očekuje da bude slučaj i u Americi.

Sažetu poruku zajedničkog pisma britanskog premijera Gordona Brauna, francuskog predsednika Nikole Sarkozija i nemačkog kancelara Angele Merkel preneo je britanski ministar Alister Darling:

"Bonusi ne bi trebalo da su zagarantovani, već ih treba zaraditi. Ono što je neophodno jeste niz strogih, razumnih i praktičnih pravila koja bi štitila interese potrošača, akcionara i ekonomije u širem smislu." 

Braun, Sarkozi i Merkel takođe su naglasili da su "građani duboko šokirani oživljavanjem prakse koja nije ni za kakvu pohvalu i sve to uprkos činjenici da je novac poreskih obveznika iskorišćen za oporavljanje finansijskog sektora u trenutku kada je svetska kriza dostigla vrhunac."

Pitanje je šta troje evropskih lidera planiraju da tim povodom urade i kako će ukrotiti praksu dodeljivanja ogromnih svota novca kao nagradu za bankare, direktore i ostale rukovodioce u bankarskom sektoru.

BBC je odgovor potražio od Džastina Urkvart-Stjuart iz konsultantske firme Seven Investment Management:

"Mislim da ovo troje zaista neće biti u stanju ništa da učine po tom pitanju, jer im je za tako nešto potreban dogovor svih lidera na svetu. A to se neće desiti. Takođe mislim da je britanski premijer Braun, koji dolazi iz anglosaksonskog finansijskog sistema - za razliku od onog kontinentalnog, znao da može da potpiše jedno ovako populističko pismo i da ono neće izazvati nikakve posledice." 

Pojedini stručnjaci ponavljaju da su bonusi samo deo problema i da je najvažnije stvoriti bankarski sistem koji je uređen i koji funkcioniše na principima stvaranja profita, ali i preuzimanja odgovornosti za eventualne posledice po ekonomiju.

Pogledajte još