EVO KAKO DA IH PREPOZNATE: Izborite se sa pasivno-agresivnim osobama

Svi smo mi ponekad bili u situaciji da se ponašamo pasivno-agresivno, neko više, neko manje, ali postoji način da se izborimo s tim. Zapitajte se, kada ste poslednji put rekli “DA” kada ste zapravo mislili “NE”?

Ljudi koji izbegavaju, odnosno, oni koji se plaše sukoba su skloni pasivno-agresivnom ponašanju.

Ovakvo ponašanje ima i te kako lošu reputaciju. Izetno je frustrirajuće za obe strane koje su uključene, a takođe je neproduktivno i za osobu koja je pasivno-agresivna.

Ovo su najbolji načini da izađete na kraj s ovakvim osobama.

1.Prepoznajte ponašanje koje je neprijateljsko

Velika je stvar da ga prepoznate na vreme, kako ne biste došli u situaciju da se nađete u društvu osobe koja će biti sklona sarkazmu ili nekim drugim manifestacijama pasivno-agresivnog ponašanja.

2. Postavite granice

Svima oko vas morate staviti do znanja kako nećete trpeti maltretiranja bilo koje vrste.

3. Birajte reči

Razgovarajte konkretno – ne generalno. Ako želite da se suočite s pasivno-agresivnom osobom, morate držati problem pod kontrolom. Izbegavajte rečenice tipa: “Ti si uvek ovako radio/la”. Postoji mogućnost da ćete ukoliko upotrebite ovu ili neku drugu sličnu rečenicu još dublje ući u konflikt s takvom osobom, a to vam ne bismo savetovali.

4. Nađite "zlatnu sredinu" u komunikaciji

Imate dve vrste komunikacije, pasivnu i agresivnu. Nijedna nije dobra po vas. Morate naći meru i “zlatnu sredinu” koja je između jedne i druge vrste komunikacije.

Kako izbeći ovakvo ponašanje? Vrlo jednostavno – ne potiskujte bes duboko u sebi. Bes u suštini nije loša stvar, jer na taj način čovek zna kada nešto nije dobro. U momentima besa, nikako ga nemojte zakopavati duboko u sebi, već, slobodno možemo reći, opsujte, podignite ton, i oslobodite se negativne energije, naravno ako ona ne ugrožava druge.

Uvek slušajte svoj unutrašnji glas,  i budite sebi na prvom mestu!

Poslušajte i par saveta koji vam govore kako da budete mentalno jaki.

Izvor: Huffingtonpost.com/Nadlanu


Pogledajte još