U Kanadi četiri bebe izlečene od HIV-a?

Otkrića u potrazi za vakcinom protiv side i novi metodi lečenja ljudi sa HIV koji imaju i prateće infekcije poput hepatitisa C i tuberkuloze, takođe bi trebalo da budu predstavljeni.

Kanadska deca koje su rodile majke zaražene HIV-om, dobila su visoke doze tri antiretroviralna leka u prvim satima posle rođenja.

Virus, koji je bio prisutan na rođenju, kasnije nije detektovan.

Slučajevi su se dogodili posle takozvane "bebe iz Misisipija" koja je prošle godine predstavljena kao prvi potvrđeni slučaj izlečenja od HIV.

Njena majka, koja je na samom porođaju otkrila da je HIV pozitivna, propustila je uobičajene tretmane sprečavanja prenošenja virusa na dete.

Bebi je dat agresivni tretman tri leka 31 sat po rođenju. Lekari Medicinskog centra Misisipi iznenadili su se kada su otkrili da virus nije prisutan u bebinom organizmu 29 dana kasnije.

Antiretroviralni tretmani obično virus čine uspavanim, ali dete je kasnije u potpunosti prestalo da koristi lekove, a HIV se nije vratio, što je dalo novu nadu da lečenje neposredno po rođenju ili dobijanju zaraze može biti spasonosno.

Govoreći o poslednjim slučajevima, dr Eri Bitnun iz Bolnice za dečje bolesti u Torontu upozorio je da je prerano tvrditi da su njegovi mali pacijenti izlečeni.

Za razliku od bebe iz Misisipija, četvoro kanadske dece i dalje primaju lekove i ne zna se da li bi se virus vratio, ukoliko bi lečenje bilo prekinuto.

Ono što im predstavlja najveću brigu je što je peto dete inficirano HIV u Kanadi, čiji je virus takođe u početku bio neprimetan, u trećoj godini prestalo da prima terapiju, što je izazvalo komplikacije i HIV se vratio.

Izvor: B92

Pogledajte još