ZELENI GLADIJATOR ZDRAVLJA: Peršun – lek za bubrege i živce

Još su stari Egipćani koristili divlji peršun kao sredstvo za lečenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Jer, plod i ulje deluju diuretično, pomažu u izlučivanju soli iz organizma. Takođe pomaže kod upale prostate, pri otežanom mokrenju, ali i u slučajevima oticanja nogu, reumatizma, artritisa, gihta i gojaznosti. Delotvoran je kod problema sa bubrezima, jer izbacuje soli iz organizma.

Ova biljka povoljno utiče na rad jetre, pa se preporučuje kod žutice i drugih oboljenja. Osim toga, podstiče krvotok i dobro deluje na nervni sistem – ublažava letargiju i anksioznost.
Peršun je koristan u ishrani dijabetičara.

Za njegovu lekovitost znaju i žene koje imaju problema sa bolnom ili neredovnom menstruacijom. Peršun u danima pre ciklusa otklanja višak tečnosti iz tela i sprečava predmenstrualno nadimanje. Deluje i na polne žlezde, kao i kod neplodnosti.

Sveže zdrobljeno lišće pomaže kod bolova u uhu i zubobolje. Čaj od semena peršuna snižava telesnu temperaturu, opušta glatke mišiće u celom telu, olakšava glavobolju, migrenu, astmu, grčeve u stomaku. Deluje antiseptično na posekotine i rane, a ublažava i nadražaje od uboda insekata.

Čaj za razne tegobe
Pedeset grama svežeg peršunovog lista prelijte sa jednim litrom proključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Pijte tri-četiri šolje (po 2,5 decilitra) tokom dana. Čaj pomaže kod groznice, poboljšava izlučivanje mokraće i reguliše menstruaciju.

Čaj za pročišćavanje bubrega
Šaku svežeg peršuna ubacite u dve šolje proključale vode i pričekajte da se ohladi. Čaj ocedite i čuvajte u frižideru. Pijte sat pre obroka i jedan sat pre nego što legnete da spavate.

Sirup za jačanje živaca
Potrebno je: 1 kg bagremovog meda, 2 dl soka od korena i lista peršuna, 5 dl soka od maline. Priprema: Sastojke dobro izmešati.
Upotreba: Uzimati tri puta po jednu kašiku pre jela.

Tinkturedrsulca.com

Pogledajte još