NIJE UVEK BLAGOTVORNO: Osam stvari koje morate znati pre konzumiranja jabukovog sirćeta

Jabukovo sirće spada među namirnice sa zdravstvenim benefitima već 10.000 godina, te ga je još sam otac medicine Hipokrat propisivao kao lekoviti eliksir.

Sadrži važne minerale za rast, obnavljanje i održavanje organizma: kalijum, natrijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, fluor, kao i vitamine C, A, E, B1, B2, B6, beta-karoten, bioflavonoide, pektin.

Pomaže u snižavanju krvnog pritiska i efikasan je u borbi sa artritisom, alergijama i hroničnom malaksalošću, a koristi se i za detoksikaciju organizma.

Međutim, upravo zbog svojih snažnih svojstava, treba ga oprezno konzumirati.

Pre nego što jabukovo sirće uvrstite u svoj jelovnik, posavetujte se s lekarom i poslušajte sledeće savete.

Budite sigurni da kupujete kvalitetno sirće

Na policama radnji možete pronaći nekoliko vrsta jabukovog sirćeta. Međutim, nisu sve vrste nastale na isti način.

Kako biste izvukli najbolje iz njega, birajte organsko sirovo sirće koje podrazumeva lanac belančevina (koji sadrže enzime i sirove bakterije) što će sirćetu, u kojem je prisutna celuloza i sirćetna kiselina, dati zamućen izgled.

Pripazite na velike količine kiseline

Jabukovo sirće može da bude dosta kiselo što može dovesti do oštećenja jednjaka i zubne gleđi. Ako osetite da je jabukovo sirćete baš takvo, najbolje bi bilo da pre konzumiranja razredite jednu kašiku sirćeta u čaši vode.

Dijabetičari treba da budu na oprezu

Iako jabukovo sirće snižava nivo šećera u krvi, dijabetičari bi trebalo posebno da obrate pažnju na pravilno konzumiranje ove namirnice. Prevelika količina jabukovog sirćeta može da pogorša simptome ove bolesti.

Stoga, stručnjaci savetuju da se obavezno pre konzumiranja posavetujete s lekarom.

Može da uzrokuje probavne smetnje

Problemi sa probavom su takođe mogući ukoliko uvrstite jabukovo sirće u svoju ishranu. Stručnjaci upozoravaju da osobe sa osetljivim metobolizmom mogu da imaju mučnine i gorušicu. Tada treba smanjiti upotrebu ovog napitka.

Može uticati na dejstvo lekova

Kao i poput svih drugih noviteta koje odlučite uvesti u regularnu ishranu, najbolje bi bilo da se prethodno posavetujete s lekarom, naročito ako pijete lekove jer jabuko sirće može da smanji njihovo dejstvo.

Ima antigljivična svojstva

Kad se primenjuje lokalno, može zbog svojih antimikrobnih i antigljivičnih svojstava da pomogne u borbi protiv akni, gljivica na nožnim prstima i unutrašnjim infekcijama uha.

Takođe, poboljšava probavu jer sprečava razvoj štetnih bakterija i gljivica unutar probavnog trakta gde se zapravo nalazi 80 odsto našeg imuniteta.

Ne bi ga trebalo konzumirati kao probiotik

Iako se nalazi u kategoriji probiotika, stručnjaci upozoravaju kako je ipak bolje konzumirati fermentiranu hranu za zdravlje organizma.

Stoga, preporučuje se da u ishranu uvrstite namirnice poput kiselog kupusa i jogurta.

Verovatno neće pomoći u mršavljenju

Jabukovo sirće donosi brojne benefite, ali ne postoje naučni dokazi da pomaže kod gubljenja kilograma.

Stručnjaci su za CNN izjavili da je mršavljenje moguće samo iz razloga što može uzrokovati mučninu, te možete izgubiti apetit.

Izvor: Stil.kurir.rs/Miss.24.sata.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još