Dačić: Vreme je da Srbija i Hrvatska počnu da rešavaju probleme iz prošlosti

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom ocene hrvatskog predsednika Ive Josipovića da u odnosima dve zemlje postoji tehnički vakuum, da je u interesu obe zemlje da se rešavaju problemi iz prošlosti.

On je rekao da se izjava Josipovića odnosi na razna radna tela koja su formirana u vreme prethodne vlade i dodao da ne zna “dokle se stiglo sa tim”.

- Naši odnosi su redovni u smislu komunikacije između ministarstava spoljnih poslova Hrvatske i Srbije – rekao je Dačić i naglasio da “između dve zemlje postoje dve korpe problema – prva se odnosi na ono što je ostalo iz prošlosti, a druga na ono što je vezano za budućnost”.

Dačić je naveo i da će na predstojećem Kroacija forumu u Dubrovniku od 10. do 12. jula razgovarati sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić što će biti, kako je ocenio, prilika da se razgovara o bilateralnim odnosima.

Kako je najavio, i predsednik Srbije Tomislav Nikolić će učestvovati u radu tog skupa.

- Ja ne tražim niti mi očekujemo da razvijamo emotivna osećanja jedni prema drugima, već da tragamo za zajedničkim interesom ako ga imamo, a Srbija će biti na čelu u traženju zajedničkog jezika za međusobno uvažavanje u regionu – poručio je Dačić.

Govoreći o odnosima sa Srbijom Josipović je juče u intervjuu Hini ocenio da su dve zemlje uspele da nađu dovoljno snage i razuma da bilateralne odnose konačno postave u jedan racionalni kontekst.

- Ne mislim da o teškim stvarima treba ćutati i mislim da je istina bitna. Ali razgovor o teškim stvarima ne sme da bude prepreka za dijalog o razvoju odnosa – rekao je hrvatski predsednik.

On je ukazao da, međutim, u tim odnosima postoji “tehnički vakuum”, jer niz bilateralnih komisija koje se bave nestalima, graničnim problemima, i drugim važnim i osetljivim temama, uopšte ili se retko sastaju.

- Nadam se da će se s novom vladom u Srbiji napokon početi rešavati preostala pitanja – naglasio je Josipović napomenuvši da je za rešavanje najtežih pitanja potrebna hrabrost i sposobnost za nalaženje kompromisnih rešenja.

Izvor: Telegraf.rs

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.