Besna na zapadnjačke kompanije: Rusija uvodi zabranu korišćenja interneta?!

Prema zakonu , svaki sajt koji prikuplja lične podatke ruskih građana će biti primoran da skladišti te podatke na serverima koji se nalaze u Rusiji već od u septembra 2016, u suprotnom će se nositi sa optužnicama ili biti na crnoj listi.

Iako cela priča, navodno, za cilj ima zaštitu Rusa koji prikupe podatke vezane za Zapad, ipak najpre daje Kremlju de facto ovlašćenja da zabrani praktično bilo koji sajt koji nije pod kontrolom države.

Dugo najslobodnija platforma zemlje za političkog izražavanja , Internet je privukao posebnu sumnju i prezir od Kremlja pošto su aktivisti organizovali velike proteste protiv predsednika Vladimira Putina 2011. godine.

Putin je u aprilu rekao da je internet "bio i ostaje CIA je projekat" i potpisao broj zakona u poslednjih nekoliko meseci kojima daje Kremlju veću kontrolu nad njim. Sajtovima koji prozivaju i osporavaju rusku taktiku u odnosu na Ukrajinu i dešavanja u Ukraini je zabranjeno emotivanje takvih sadržaja bez sudskog naloga.

Pošto ruski zakon lične podatke definiše kao suštinski podatak o bilo kome, novi propisi bi mogli potencijalno biti upotrebljeni protiv svih sadržaja - od društvenih mreža do avio i hotel rezervacija.

"Osnovni cilj je da se primoraju globalne platforme da presele svoje servere u Rusiju ili da ih barem lokalizuju", rekao je Andrej Soldatov , istražni novinar koji pokriva pitanja za BuzzFeed . "Ne radi se o zabrani , uglavnom se radi o zastrašivanju’’.

Ruski premijer, Medvedev

Da biste pročitali više o ovoj vesti, posetite BuzzFeed.

Pogledajte još