Volite margarin? Posle ovoga ćete ga zaobilaziti u najširem luku!

Naime, ova namirnica dobija se procesom nalik stvaranju plastike!

Osnova za margarin su jeftina ulja problematičnog kvaliteta dobijena iz semenki soje, pamuka, repice i dela kukuruza. Treba napomenuti da je soja veoma opasna biljka, jer trenutno je 98 odsto useva soje GMO. Pamuk je industrijska biljka najviše tretirana otrovnim pesticidima i insekticidima. Ako uzmemo u obzir da se i kukuruz smatra nekvalitetnim zbog GMO proizvodnje, tada sastojci za margarin postaju nejestivi.

Osim toga, opasni su po zdravlje.

Sastojci koji vam se neće dopasti

Ulje se iz semenki ovih biljaka dobija vrućim presovanjem, a time se stvaraju velike količine slobodnih radikala zaslužnih za uništavanje ćelija u ljudskom organizmu. Slobodni radikali uzrok su prevremenog starenja, a osim toga mogu da izazovu i rak.

Ulje semenki pamuka je jedan od najpoznatijih sastojaka margarina, a za ljudsku upotrebu uopšte ne bi smeo da se koristi jer se u nerefinisanom stanju koristi kao pesticid zbog toksina gosipola s kojim se pamuk štiti od štetočina.

Nakon što se pomešaju sva ulja, u njih se dodaje i prah od nikla koji služi kao katalizator u procesu hidrogenizacije i kombinovanja trans-masnih kiselina. Neki proizvođači koriste druge vrste katalizatora, ali ipak svi su jednako toksični. Procesom hidrogenizacije ulja se rafinišu uz dodavanje vodonika pri visokim temperaturama, a tu je i metalni katalizator u prahu. Sve to pretvara se u čvrstu i stabilnu mast koja uspeva da opstane i na sobnoj temperaturi.

Kako margarin dobija zlatno-žutu boju

Posle delimične hidrogenizacije sirova masa margarina je siva, smrdljiva, lepljiva i puna loptica koje se razbijaju dodavanjem emulgatora nalik na sapun. Sirovi margarin čisti se u specijalnim mašinama koje rade na paru, pod pritiskom i na visokim temperaturama, kako bi se otklonio smrad hemikalija.

Zatim, margarin se izbeljuje kako bi izgubio prljavo sivu boju, a beljenje nastaje pomoću hemikalija i praha napravljenog od nekih vrsta gline. Sledeći korak je dodavanje žute i prirodne boje nalik boji maslaca.

Kada margarin prestane da smrdi, ukus dalje ostaje nejestiv, i tek na kraju mu se dodaju arome, pojačivači ukusa, kao i različiti konzervansi.

Naučnici su napravili mali test kako bube reaguju na ukus margarina. Na istu policu stavili su otvoreno pakovanje margarina i otvoreno pakovanje maslaca. Sve bube su navalile na maslac, a margarin je ostao netaknut!

Da li znate da postoje namirnice koje ubijaju seksualni nagon? Proverite da li ih koristite.

Izvor: Dnevno.hr

Pogledajte još