USTA SU OGLEDALO ZDRAVLJA: 5 sigurnih znakova da morate na hitan pregled!

1. Mrlje

Previše mrlja na zubima jasan je znak da je u ustima prisutno mnoštvo mikroba koji su opasni po zdravlje desni i mogu da izazovu infekciju.

SAVET: Smanjite unos kafe i gaziranih napitaka. Ukoliko se mrlje povećavaju, obavezno zatražite pomoć stomatologa.

2. Loš zadah

Ako potraje duže od dve nedelje, moguće je da imate bolest desni. Ako dah ima miris acetona, proverite nivo šećera u krvi.

SAVET: Ukoliko je nivo šećera u krvi povišen, obavezno se obratite endokrinologu.

3. Krvarenje

Koja kapljica krvi dok perete zube je u redu, ali ako vam je pljuvačka stalno puna krvi, posetite stomatologa. Moguće je da je reč o upali desni ili gingivitisu.

SAVET: Preventivno, s vremena na vreme ispirajte usnu duplju mlakim čajem od žalfije.

4. Problemi s jezikom

Zdrav jezik izgleda pomalo “dlakavo”. Ali ako vaš ima i “ćelavu” stranu, to bi mogao da bude znak manjka vitamina B. Beli jezik obično je znak upale, dehidriranosti organizma ili pojave i bujanja gljivica.

SAVET: Pojačajte unos žitarica od celog zrna, pijte više vode i tri puta dnevno ispirajte usnu duplju rastvorom od sode bikarbone. Ukoliko za nekoliko dana problem ne nestane, obratite se lekaru.

5. Ranice u grlu

Bela ispupčenja i ranice u ustima koje potraju oko tri nedelje alarm su za posetu stomatologu. Možda je reč o oralnoj HPV-infekciji, za čije lečenje je neophodno da potražite stručnu pomoć.

Pokušajte da zdravim i prirodnim preparatima za paradentozu poboljšate vaše oralno zdravlje.

Izvor: Večernji.hr

Pogledajte još