Stiže strana pomoć za poplave do 200 miliona evra!

''Novosti'' navode da posle jučerašnejg sastanka održanog na tehničkom nivou zvanično nisu iznošene konkretne brojke i da je celodnevni sastanak bio zamišljen tako da donatori steknu pravu sliku o tome šta se dogodilo u Srbiji i BiH i koliku su štetu dve zemlje pretrpele, da bi mogli da se pripreme za predstojeću donatorsku konferenciju koja će sledeće srede biti održana u Briselu. Marko Blagojević, direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja ocenio je za ''Novosti'' da je sastanak u Parizu bio veoma važan, jer sada potencijalni donatori imaju potpunu informaciju o tome u kojim sektorima i u kojoj meri je nastala šteta.

''Zadovoljan sam jer smo imali veoma dobar izveštaj utemeljen na kredibilnoj međunarodno prihvaćenoj metodologiji", rekao je Blagojević.

Reč je o sumarnom izveštaju koji će detaljno biti predstavljen u Srbiji krajem nedelje, u četvrtak ili petak. Reč je o milijardu i po evra štete.

Osim na donatorskoj konferenciji, sa koje očekuju bespovratna sredstva, potreban novac će se, paralelno, obezbeđivati i iz fondova EU, bilateralnim zajmovima i donacijama, pozajmicama iz međunarodnih finansijskih institucija.

U Ke d'Orseju, koji je organizovao jučerašnji skup, nisu hteli da unapred iznose procene o visini mogućih donacija, ističući da će mnogo toga biti poznato tek na konferenciji 16. jula u Briselu.
Majkl Devenport

Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Srbiji rekao je za ''Novosti'' da će detaljan izveštaj o proceni štete nastale od poplava, na kojem su od sredine maja radili timovi EU, UN i Svetske banke, kao i Vlade Srbije i lokalnih samouprava, koji je predstavljen juče u Parizu, ubuduće biti "vodič" ne samo za države, nego i za privatne fondacije, koje će prikupljati sredstva za otklanjanje posledica od poplava".

On napominje da će ovaj dokument biti i osnova prikupljanja pomoći na Donatorskoj konferenciji u Briselu, 16. jula.

''U narednih desetak dana ćemo sa Vladom, UNOPS, Programom za hranu i poljoprivredu (FAO) i tri medjunarodne nevladine organizacije potpisati ugovor o konkretnom angažovanju 30 miliona evra pomoći koje je EU već opredelila'', rekao je Devenport.

Tim sredstvima, dodao je on, biće obnavljane škole, obdaništa, domovi zdravlja, privatni domovi, a biće i dodeljena bespovratna sredstva i oprema za ponovno pokretanje malih, porodičnih preduzeća koja trenutno ne rade pošto njihovi vlasnici nemaju sredstava da pokrenu proizvodnju.

Takođe, poljoprivrednici mogu da računaju na pomoć u obnavljanju stočnog i životinjskog fonda, na nabavku djubriva i semena.

Devenport još naglašava da je ovo samo prvi, hitni paket, da se trenutno planira paket pomoći za 2014. u iznosu od oko 200 miliona evra.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.