Prva meč lopta fudbalske reprezentacije

Iako je bodovna razlika između nas i Francuza na tabeli dosta velika, najiskusniji reprezentativci Dejan Stanković i Nemanja Vidić upozoravaju da opuštanja nema.

- Da mi je neko rekao pre godinu dana da ću se naći u ovoj situaciji, da igramo na "Marakani" i da imamo meč loptu i da tri kola pred kraj imamo 4 boda prednosti, mislio bih da se šali. Ali, sada je to realnost. Naravno, na nama je da napravimo veliki rezultat, koji i zaslužujemo. U poslednjih godinu dana igramo odličan fudbal i bila bi šteta da propustimo ovu meč loptu - rekao je kapiten Stanković.

Nemanja Vidić se prvo osvrnuo na meč Francuske i Rumunije:

- Zadovoljni smo što su osvijili samo bod protiv Rumuna, ali to neće promeniti ništa u našoj igri. Mi znamo da nam dolazi ozbiljna reprezentacija i svesni smo da će biti pun stadion, mada će to možda biti i pritisak za ekipu. Verujem da će nas publika voditi napred i biti dvanaesti igrač. Sa druge stane, treba biti svestan koji individualni kvalitet imaju Francuzi i kako rešavaju situacije 1 na 1. Rumuni nam jesu učinili uslugu, ali u sredu i mi moramo biti skoncentrisani i moramo izaći na meč hladne glave.

Saigrač Dejana Stankovića u ekipi Intera je Kristijan Čivu, rumunski reprezentativac. Na pitanje da li se čuo sa njim nakon meča u Parizu Stanković kaže:

- Čuo sam se sa Kristijanom, zvao sam ga da mu čestitam. I pre toga smo pričali i rekao mi je da su smenom trenera u njihovom timu napravili pomak i da igraju dosta bolje. Bio je ubeđen da neće izgubiti, a njima je bila potrebna pobeda da bi se realno nadali nekom rezultatu. Zahvalio sam mu se za nerešen rezultat, čestitao na igri, a savet koji mi je dao je taj da su od veznog reda, pa na gore veoma dobri. U svakom trenutku, svaki igrač može da napravi višak, 1 na 1 su zaista jaki, igraju dosta duplih pasova, mnogo idu kroz sredinu, a rekao mi je i da moramo biti mnogo organizovani i vrlo blizu jedan drugom, da im ne bismo ostavljali dosta prostora.

Nemanja Vidić je izneo detalje koji se odnose na njegovu komunikaciju sa saigračem iz Mančestera Patrisom Evrom, inače francuskim reprezentativcem:

- Sa Patrisom sam pričao pre mog dolaska u Beograd. Čak i pre ove utakmice dosta se pričalo među njima o reprezentaciji Srbije, a ja sam se lično dosta plašio njihovog duela sa Rumunima. Kaže da imaju veliki respekt prema našoj reprezentaciji. Svesni su da smo kvalifikacije odigrali odlično i znaju da neće imati lak posao u Beogradu. Siguran sam da će iz svih tih razloga biti posebno motivisani da možda odigraju i svoju najbolju partiju. Pobeda im je sada, posle nerešenog rezultata sa Rumunima, imperativ.

I Vidić i Stanković prokometarisali su njihovu obavezu da pred meč sa Frabcuzima treba da budu mentori mlađim igračima:

- Kroz te velike utakmice se odrasta. Mladi su zaslužili da takav meč igraju sada. Imali smo fenomenalne kvalifikacije, sa odličnom igrom svih, a ovo je sada meč koji može da prelomi njihovu karijeru, kako bi postali iskusniji. Gledajući iz ličnog iskustva, nikada nisam voleo da mi neko skače po leđima i stvara još veći pritisak. Svi momci su jako pametni i znaće da iskontrolišu svoje emocije. Možda ćemo im dati neki savet na terenu, gde i kako da se postave, a priča o tome koliko je utakmica važna, mislim da ne treba da se priča - rekao je kapiten Dejan Stanković.

Nemanja Vidić se slaže sa kapitenom, da igrače ne treba previše opterećivati:

- Neki igrači nemaju iskustvo igranja velikih utakmica, pa zato možda Deki i ja imamo najveću odgovornost, da posavetujemo ekipu, ali da ih ne opteretimo sa važnošću utakmice. Najbitnije je ući hladne glave, iako svi od nas očekuju dobru igru. Pred našom publikom i mi očekujemo pobedu, ali treba da budemo svesni da nam i bod znači, kao i tri. Bitno je da ne srljamo, da ne idemo svi ka golu, jer individualno su jaki i neke stvari bi mogli da reše lako.

Poslednje pitanje odnosilo se na odluku francuskog tima da u Beogradu ne odradi ni jedan trening pred utakmicu:

- Meni se dešavalo i sa Laciom i sa Interom da dođem veče pre utakmice, a na dan utakmice samo da odem da vidim gde se igra. Oni su sami tako odlučili - rekao je Stanković.

Vidić, takođe, nije želeo previše da se bavi tim detaljima:

- Ja sam uvek, i pred Ligu Šampiona, i pred mečeve reprezentacije, trenirao na stadionu gde ću igrati. To mi je jako mnogo značilo, kako bih stvorio sliku gde treba i kako da se postavim. Oni su odlučili da ne treniraju i verovatno imaju svoje razloge za to. Mislim da ne treba da obraćamo pažnju na svaki detalj, šta će oni raditi i kako će se spremati za utakmicu. Do sada smo dosta pričali o njima i posvetili im i individualnu pažnju, tako da više ne bih obraćao pažnju na svaki novi detalj - zaključio je Vidić.

Naš tim se nalazi u bazi u Kovilovu, gde ih je posetio i gradonačelnik Dragan Đilas, poželevši im uspeh u dolazećoj utakmici.

Katarina Stojković

Pogledajte još