Šta je Srbija zapravo dobila od Rusije?

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u dvodnevnoj poseti Moskvi i razgovorima sa predsednikom i premijerom Rusije Dimitrij Medvedevom i Vladimirom Putinom, kako kaže dao je sve od sebe da isposluje najbolje moguće uslove za Srbiju, a mi vam otkrivamo šta je stvarno Srbija dobila od Ruske Federacije!

Srpski premijer je nakon sastanka sa predsednikom Rusije rekao da srpska delegacija ima naporan, ali i uspešan dan, i izrazio očekivanje da će posle tih razgovora biti zaključeno više sporazuma.

Kao prvi podukt razgovora Vučića i Putina je potpisivanje Ugovora o izgradnji deonice magistralnog gasovoda Južni tok kroz Srbiju, vrednog oko 2,1 milijardi evra, koje su potpisale kompanije “Južni tok Srbija” i “Centar Gas” iz Rusije!

Na sastancima srpskog premijera sa državnim vrhom Rusije bilo je reči o svim “prijatnim” i “neprijatnim” temama, o kojima se razgovaralo “bez rukavica”.

- Nije bilo zabranjenih tema i pitanja, razgovoralo se o svemu što muči obe države, baš kao što to pravi prijatelji rade – kaže za naš portal dobro obavešteni sagovornik.

Kako naš portal saznaje na sastancima je dogovoren način finansiranja Južnog toka iz ruskog kredita od 4,25 odsto, kao i veće uključivanje firmi iz Srbije u samu izgradnju.

Prema navodima našeg izvora, “rešen” je i problem “Petrohemije”, “Azotare” i srpskog duga Rusiji za gas od 300 miliona evra na taj način što bi se vlasništvo ruskog “Gasproma” u ovim firmama povećao ili bi eventualno ruski gigant u potpunosti preuzeo upravljanje nad HIP-om.

Dogovoren je i izvoz “fijata 500 L” iz Srbije bez carine u Rusiju, a sve u sklopu proširenja Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Jedna od važnijih stavki, koje su dogovorene u Moskvi je i ta da deo profita NIS-a ide direktno u budžet Srbije, dok će niža cena gasa zavisiti od stanja u Ukrajini.

- Dao sam sve od sebe i borili smo se za Srbiju i njene interese. Mislim da smo postigli dosta. Da li je moglo više, možda neko drugi jeste, ja nisam – rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

- Uspeli smo da promenimo način plaćanja i ostavimo kamatnu stopu od 4,25 odsto i za to dugujemo veliku zahvalnost ruskoj strani, koja nam je dala i 50 odsto od građevinskih radova i 40 odsto od ukupnih radova – rekao je Vučić.

Projekat “Južni tok” je u interesu Srbije jer time garantujemo energetsku bezbednost, kaže Vučić i naglašava da je to veliki investicioni zahtev jer će se uposliti domaći kapaciteti.

Izvor: telegraf

Pogledajte još