Nismo sasvim sigurni ko su: Strani špijuni vršljaju Srbijom

Prisutne su i službe drugih zemalja, poput nemačkog BND-a i izraelskog Mosada i, naravno, sveprisutnih CIA, NSA i MI 6, koje često koriste usluge manjih agencija prijateljskih zemalja.

Broj stranih agenata, naravno, nije moguće utvrditi. Osim “klasičnih špijuna”, i onih koji u Srbiji borave kao razni atašei pri ambasadama, mnoge inostrane firme preko svojih sektora bezbednosti deluju kao produžene ruke obaveštajnih službi zemalja iz kojih dolaze.

"Generalno, kada god kompanije iz neke zemlje ulažu u Srbiju, pojačana je i aktivnost obaveštajnih agencija iz tih država. Naročito kada je reč o strateškim ulaganjima, kao što su ulaganja u NIS, gasovod 'Južni tok'"
, ocenjuje Predrag Petrović, izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Upravo to bi mogao da bude slučaj i sa Crnom Gorom, kojoj je, prema pisanju AP-a, odložen prijem u NATO zbog sumnji da u crnogorskim obaveštajnim službama rade ruski agenti. Jedan zvaničnik NATO, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za agenciju AP da je procena da je između 25 i 50 agenata crnogorskih obaveštajaca povezano sa Rusijom.

"Već su pokrenute mere za neutralisanje njihovih aktivnosti, ali one zahtevaju vreme da bi bile uspešne", rekao je ovaj NATO zvaničnik.

Problem, prema Petrovićevim rečima, može da bude u tome što Crna Gora, kao i Srbija, sa EU i NATO ima potpisane sporazume o razmeni bezbednosnih podataka, pa u Briselu strahuju da bi nešto od podataka preko Podgorice moglo da završi u Moskvi. To, naravno, kako kaže, ne bi mogao da bude neki strogo poverljiv dokument, ali u NATO svakako ne žele da olakšavaju posao agentima FSB.

Kada je o Srbiji reč, osim FSB i HNA, koje se uglavnom bave zaštitom kapitala koji dolazi iz Rusije, odnosno Austrije, vrlo je aktivna i hrvatska SOA, koja se naročito interesuje za stanje u Vojsci Srbije. Mosad se, s druge strane, koncentrisao na delovanje u BiH, Sandžaku, na Kosovu, u Makedoniji i Albaniji, pre svega zbog toga što tu deluju ekstremni islamisti.

I zapadne službe, ali i ruske, danas posebno prate i položaj Srbije u ukrajinskoj krizi, pa nije nemoguće da tu dođe do određenih preklapanja između agenata suprotstavljenih strana.

Jedan od nekadašnjih visokih funkcionera Vojnobezbednosne agencije, koji je želeo da ostane anoniman, navodi da je u Srbiji prilično aktivna i crnogorska Agencija za nacionalnu bezbednost. ANB, naime, prema njegovim rečima, prati i kretanje crnogorskih kriminalaca po Srbiji, ali istovremeno prati i sve one za koje sumnja da rade protiv crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Izvor: Blic

Pogledajte još